Возачи пре поласка на пут треба да провере возило, али и документацију

Фото: Гранични прелаз Прешево

Летња туристичка сезона је у јеку, према граничним прелазима саобраћа знатно већи број возила, посебно за викенд када су највеће гужве, али и најдужа задржавања на граници. Зато је важно добро се припремити за пут, како возило, тако и документацију.

Повећан је број кретања аутомобила на нашој територији и више је возила у односу на прошлу годину, кажу из АМСС-а. Туристичка сезона је почела, а највеће гужве су викендом. Када крећете на пут, треба да проверите неколико ствари.

-Сви грађани и возачи у Србији пре поласка на пут треба да провере аутомобил, да провере документа, да ли им фали зелени картон, ако возило није на њихово име да изваде међународно овлашћење, и да просто буду спремни за пут. Возила су далеко савременија, али имамо доста позива, од 1. маја радимо пуним интензитетом. За све врсте помоћи нас зову возачи, око кварова и слично, каже Предраг Антић из АМСС-а.

Поред провере возила пре поласка на пут подједнако је важно да возачи провере и документацију која им је неопходна за боравак у некој земљи и за сам улазак у земљу. Јединица АМСС-а у Врању покрива територију од Предејана до границе Прешево, затим Северну Македонију и Грчку и најчешћи проблем је у летњој сезони што се путници не информишу око потребне документације за улазак у суседну земљу.

– За Македонију још увек важи зелени картон, а многи путници забораве то, па нас зову и дању и ноћу, зато је важно пре поласка на пут да проверите у коју земљу путујете и шта је све потребно, то можете код нас и на 1987, централи АМСС-а, додаје Антић.

На граничном прелазу Прешево углавном се при уласку у земљу чека до 30 минута, док је за излазак чекање око 45 минута, мада је било и дана када су возачи чекали по пар сати како би ушли на територију Северне Македоније.

Please follow and like us:
Друштво