Исхрана током летњег периода

Др Мирољуб Стојановић специјалиста хигијене

Разноврсност и свежина намирница које купујемо, брза припрема јела без додатне термичке обраде, као и довољан унос течности, кључне су карактеристике којих се треба  придржавати ради очувања здравља у врелим летњим данима.

Основне намирнице које се препоручују током летњег периода јесу воће и поврће из разлога што садрже богате нутритивне вредности, али и довољну количину витамина који ће наш организам спасити од глади и дехидратације.

– Намирнице на којима се треба базирати исхрана јесу воће и поврће. У намирнице се убраја и вода, а треба користити што већи унос течности – истакао је др Мирољуб Стојановић.

Медитеранска храна је препоручљива у врелим летњим данима, јер се базира на разноврсним производима и пружа довољан унос калорија који нам је потребан за нормално функционисање организма. Препорука је да се у току дана храна конзумира више пута у мањим количинама, а између оброка имати бар две ужине.

– Током летњег периода би примарно требало избегавати млеко и млечне производе, јаја у сировом стању, а исто важи и за млечне производе, јер недовољна термичка обрада доводи до тога да се микроорганизми размноже и у нашем организму изазову слабост и стомачне тегобе – додао је др Стојановић.

Грађани који нису сигурни како да организују своје оброке имају могућност да стучни савет потраже у Саветовалишту за исхрану који се налази у оквиру Савета за јавно здравље у Врању. Доктор је у свом излагању истакао да су истраживања показала да је највећи број здравствених проблема и болести проузроковано гојазношћу.

– Саветовалиште функционише четвртком од 15 до 18 сати и ради на принципу више долазака пацијената који су заинтересовани пошто је гојазност изузетно велики медицински здравствени проблем и не може се решити са пар долазака, већ је то вишемесечна или вишегодишња борба – нагласио је.

Током лета наше тело губи велику количину течности током знојења. Један од најважнијих савета лекара јесте да уз себе увек имамо флашицу хладне воде, јер једино на тај начин можемо заштити организам од дехидратације.

Please follow and like us:
Друштво