Обавезне креме за заштиту од сунца током лета

Долазак лета и високих температура подсетио је све на употребу крема за заштиту од сунца која је обавезна и за децу и за одрасле, поручују стручњаци. О заштити од сунца, употреби лекова током лета, али и садржају путне апотеке разговарали смо са фармацеутом Марком Миленковићем из Апотекарске установе у Врању.

Крема за заштиту од сунца обавезна је у летњем периоду саветују стручњаци. Пожељно је да крема буде са што већим заштитним фактором и да препарати који се користе буду са комплетном заштитом односно да да штите и од UVA  и од UVB  зрака. Неопходно је да се слојеви креме или лосиона обнављају. Све препоруке односе се и на децу на коју треба обратити посебну пажњу.

Генералне мере заштите су исте као и за одрасле, с тим што заштитни фактор мора да буде 50 и више и да се слојеви средства за сунчање редовно обнављају односно након сваког изласка из воде, пливања или дужег боравка на сунцу. Препоручује се да у том периоду када је висок индекс UV зрачења од 10 до 17 часова избегавамо излагање сунцу или барем дуготрајно излагање сунцу, поручио  је фармацеут Марко Миленковић из Апотекарске установе „Врање“.

Уколико дође до опекотина или црвенила услед излагања сунцу, Миленковић поручује да лакше облике можемо третирати хладним облогама или расхлађујућим геловима  са антиалергијским супстанцама како не би дошло до алергијске реакције. Уколико дође до тежих облика, савет свима је да се обрате лекару.

– У првом реду треба понети пробиотик јер се мења поднебље и имунитет је под повећаним ризиком од настанка инфекција. Затим свакако аналгетик и антипиретик односно лек против болова поготово уколико се путује са малом децом . Значајни су и антиалергијски лекови како перурални облици тако и у облику крема и гелова који би се нанели у случају једног инсекта и средства за испирање мањих рана попут повидон-јода или хидрогена, додао је Миленковић.

Миленковић наглашава да постоје лекови који могу да изазову фототоксичне и фотосензитивне реакције, али су то лекови које лекари преписују и постоји разлог за њихово узимање па пацијенти треба да наставе са том терапијом уз повећани опрез и примену заштитних мера. Уколико се јави нека реакција неопходно је да се одмах јавите лекару.

Please follow and like us:
Здравље