Данас је национални Дан науке

Национални Дан науке установљен је одлуком Владе Републике Србије и сваке године обележава се 10. јула, у знак сећања на Николу Теслу, једног од нашег најпознатијег научника. Тим поводом, полазници образовног дела Културно-образовног центра присуствовали су предавању на тему ‘’ Дигитални маркетинг’’ при чему су демонстрирана три хемијска експеримента: слонова паста, дух из боце и разлагање масноће из млека.

– Образовни део Културно-образовног центра, некадашњи Центар за таленте, сваке године, с обзиром да се бави припремом научног подмлатка, обележава овај значајни датум одговарајућим научно-популарним садржајима. Овај датум је установљен у част рођења Николе Тесле, нашег генија. Сигурна сам да ће се део младих људи који пролазе кроз нашу припрему и наше такмичење, бавити науком, као што то већ раде неколицина наших полазника на институтима, универзитетима и радним местима – истакла је Татјана Стошић из Културно-образовног центра у Врању.

Данашњи дан посебно је значајан за младе, талентоване полазнике Центра, који своју љубав према науци и технологији гаје од детињства и теже ка стицању новог знања свакодневно.

– Мени пуно значи Дан науке, јер сви треба да знају да је 10. јул дан кад се родио Никола Тесла, један од највећих научника икада рођених на овом свету. Поред проналаска наизменичне струје и асинхроничних мотора, радио је и пронашао више стотина проналазака који су значајни. Неке његове идеје које је он тада знао, ми тек сада разумемо и видимо да су тачне. Он је Србин и требало би да будемо поносни, иако је нас бројчано мало као народа – поручио је Андреј Јовић, полазник Културно-образовног центра из Врања.

– Национални Дан науке је дан рођења Николе Тесле. Веома важан датум због свих његових постигнућа и технолошких развоја и за сам културни развој – додао је Павле Мишић, такође полазник Културно-образовног центра.

Захваљујући идејама и проналасцима великог научника, Николе Тесле, данас можемо са слободом да уживамо у погодностима интернета и дигиталних технологија, које су део нашег живота и знатно олакшавају свакодневне активности.

Please follow and like us:
Некатегоризовано