Цео јул у знаку борбе против трговине људима

Данијела Милосављевић, председница Локалне мреже

Локална мрежа за борбу против трговине људима је већ организовала прву активност, коју су извели вршњачки едукатори са младим Врањанцима.

– Они су их упознавали са тиме шта је то трговина људима, на који начин се препознаје и који су то све облици трговине људима, те како се заштитити.

Стварамо нове генерације који ће даље едуковати друге младе, што нам је јако битно, јер превенција подразумева да буде едуковано што више младих који затим ову важну тему шире међу својим вршњацима – наводи Милосављевићева.

Превенција је од пресудног значаја, јер се ради о веома озбиљној криминалној активности која је одлично организована и доноси енормни профит.

Последице могу бити изузетно озбиљне, а многе жртве се никада не извуку из ланца трговине људима, тако да је веома важно деловати превентивно, како би се максимално избегле могуће последице, указује већница.

Локална мрежа за борбу против трговине људима се већ 11 година бави превасходно превентивним активностима и позитивна вест је да у последње две године на територији Врања није евидентирана ниједна жртва трговине људима.

То, наравно, не значи и да их нема, додаје Данијела Милосављевић, јер трговина људима подразумева разне врсте експлоатације, а на једну од њих Локална мрежа обраћа посебну пажњу.

– То су принудни бракови и бракови међу малолетним лицима, што такође може да буде облик трговине људима.

Током лета, међу ромском популацијом имамо велики број свадби, одлазака у иностранство и, понекад, удаје за непознате особе, што је увек непознаница.

Морам да кажем да смо у контакту са Ромском женском мрежом и са њима крећемо у озбиљније активности у септембру – најављује председница Локалне мреже.

Локалну мрежу очекују још две акције до краја месеца, прва ће бити организована 15, а друга 30. јула, на сам Међународни дан борбе против трговине људима.

Тог дана ће, по традицији, акција бити изведена на Јумковом базену, уз учешће Канцеларије за младе и Школе анимираног филма Врање, као и великог броја младих активиста.

Please follow and like us:
Друштво