На зеленој пијаци најактуелнија продаја лубенице

Продаја сезонског воћа и поврћа на пијаци

Ако желите да се храните здравије, треба водити рачуна кад које поврће, односно воће расте и куповати га локално, на пијацама. Ни то није гаранција да ће бити без пестицида, али бар знате да је свеже. Јести сезонски значи искористити време сазревања и бербе биљака, па укључити воће и поврће у исхрану када је на врхунцу зрелости.

У јутарњим сатима на градској пијаци код Бујковског моста затекли смо увек вредне и насмејане продавце, пуне тезге разног воћа и поврћа, али и не толико купаца. Како продавци кажу, цене су приступачне, а чућемо и утиске оних који су били на пијаци, како би обавили куповину. Најактуелнија је продаја лубеница, диња, брескви, кајсија, а шта кажу наши суграђани послушајте у наставку.

-Ја сам задовољна, купим воће и поврће. Највише купујем парадајз. Цене су по мени приступачне, али све зависи од пензије и ко колико себи може да приушти.

На питање како подноси врућину, одговара:

-Тешко, у јутарњим сатима завршим куповину и остатак дана проводим код куће са супругом.

-У току дана само изјутра излазимо, с обзиром на године које имамо. Купујемо највише воће, поврће, почев од парадајза, краставца, паприке. Иначе време јако лоше утиче на нас јер се температуре мењају из сата у сат, а што се цене воћа и поврћа тиче, могле би да буду мање јер су за сада јаке за ово доба године.

-Тренутно се највише продаје лубеница по цени од 70 динара.

На питање да ли је то висока цена у овом периоду, одговара:

-Када је нешто лепо и квалитетно, ништа није скупо.

-Највише купују паприку и парадајз, а боранију готово да не купују.

На питање по којој цени продаје своје производе, одговара:

-Боранија 130 динара, лука 40 динара веза, тиквице 60 динара, кромпир 100 динара.

На питање како подноси врућине и целодневни рад испод лима на плус 40 степени, одговара:

-Не знам шта да вам кажем, на њиви је теже него овде на пијаци.

-Не коментаришу људи претерано цене, али траже малине иако је њихово време прошло, а сада се највише продају лубенице, брескве, нектарине. Купци обично долазе преподне и то до 10 сати, после тога праве паузу јер су велике врућине. Данас је мало захладило па је лакше што се тиче рада.

Куповина сезонског воћа и поврћа је здравија, док је куповина на пијаци увек јефтинија од оне у продавницама. Осим свежине производа и повољније цене воћа и поврћа, на пијаци увек чујете одакле долази производ који купујете.

Please follow and like us:
Друштво