Почела кампања „Вози одморан“

Фото: ЈП „Путеви Србије“

Летњи месеци и топло време са собом су донели и гужве на путевима широм земље. Због тога се и ове године  спроводи кампања под називом „Вози одморан“ у организацији Агенције за безбедност саобраћаја.

 Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Мирко Коковић навео је да је главни узрок саобраћајних незгода умор и да је једини лек за умор добар сан. Нагласио је да кафа и енергетски напици нису решење, али и да је неопходно да припремимо себе и своје возило пре поласка на пут.

Једино исправно возило је безбедно возило, затим да планирамо руту и да припремимо себе. То значи да на пут крећемо здрави, наспавани и одморни. Правите паузу на сва два сата у минималном трајању од 15 минута. Када подешавате клима уређај, да разлика у температури између унутрашње и спољашње температуре не буде већа од 7 степени. Препоручујемо да се што више хидрирате и да избегавате вожњу ноћу уколико је то могуће, поручио је Коковић.

Током летњих месеци процентуално више лица погине у раним јутарњим часовима и касним вечерњим часовима, него што је то случај у другом делу године.То се може довести у везу са тим да највећи број људи путује ноћу како би избегао најтоплији део дана и гужве.

– Интересантно је да у летњем периоду имамо саобраћајне незгоде у којима учествује једно возило што нам указује да умор и пад концетрације и губитак контроле над возилом имају велику улогу, додаје Коковић.

Кампања је намењена свим возачима и путницима који ће током јула и августа пролазити кроз Србију, а првенствено онима који иду на дуга путовања и који су у транзиту. Овогодишња кампања „Вози одморан“ спроводи се већ осму годину заредом и трајаће до 10. септембра.

Please follow and like us:
Друштво