Ђорђевић: Позивам суграђане да у духу саборности обележимо Градску славу

Град Врање у понедељак, 24. јуна, слави своју славу, Духовски понедељак. Већник за верске заједнице, Ненад Ђорђевић, позвао је све суграђане да учествују у обележавању великог празника и да на тај начин покажемо саборност.

Обележавање градске славе почиње Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Свете Тројице, након чега ће улицама града кренути литије. Резање славског колача обавиће се у Саборном храму Свете Тројице у 11:30, док ће трпеза љубави и културно-уметнички програм у порти Саборне цркве почети од 12 часова.

-Сваке године је то посебан догађај, на неки начин нас слава окупи, окупи све наше пријатеље, драге људе, на тај дан осећа се благодат и радост. Тако да ћемо дан започети литургијом у 9 сати, где ћемо се окупити сви, користим прилику да позовем све наше суграђане да дођу, да се заједно помолимо, да нам Град иде напред. Већ у пола 11 су литије, ту су позвани сви људи нашега Града. Мени се посебно свиђа када одемо у Требиње, тамо су сви у литијама, тако позивам и наше суграђане да покажемо саборност и јединство. Литије ће се кретати ужим центром града и касније ће бити заједничко послужење у порти цркве за све суграђане, рекао је Ненад Ђорђевић, већник за верске заједнице.

Ђорђевић је истакао да је Духовски понедељак посебан дан за Врање, јер поред обележавања славе Града, обележавамо и славу Саборног храма Свете Тројице у Врању.

-Мислим да сви треба, посебно у временима која нам долазе, да будемо саборни, заједно, и да помажемо једни другима колико год можемо, додао је Ђорђевић.

Подсећамо да ће због одржавања литија у понедељак доћи  до привремене обуставе саобраћаја у временском периоду од 08:00 до 13:00 часова.

Литија ће се кретати улицама Ивана Милутиновића, затим преко пешачког прелаза ка централном градском шеталишту, главним шеталиштем све до зграде Градске управе Града Врања, где ће бити прво место освећења. Након тога, литије скрећу у Партизанску улицу, све до зграде Шумског газдинства, а потом у улицу Иве Лоле Рибара до управне зграде Паркинг сервиса, где је предвиђено друго место освећења. Потом литије настављају пут Саборног храма низ градско шеталиште, скрећу у улицу Ивана Милутиновића до споменика жртвама бугарског окупатора, где ће се одржати последњи чин освећења пре уласка у порту Храма Свете Тројице.

Директан пренос обележавања Градске славе можете да пратите на каналу Радио телевизије Врање.

Please follow and like us:
Друштво