Почели завршни испити за осмаке

Ученици осмог разреда основних школа у Србији данас су полагали завршни испит на крају основног образовања и васпитања из српског, односно матерњег језика. Будућим средњошколцима предстоје још две провере, из математике и из изборног предмета.

Завршни испит је почео у исто време у целој  Србији, тачно у 9 часова и трајао је 120 минута.

У ОШ „Светозар Марковић“ у Врању коју је посетила наша екипа, све припремне радње обављене су на време и испит је протекао у складу са свим прописима Министарства просвете.

– Излазност је 100 процената. Од 103 свршена ученика осмог разреда, сви су изашли данас на завршни испит.

102 ученика су полагала у фискултурној сали, док је један ученик из Украјине је полагао у посебној просторији. Он иначе добро познаје српски језик, али је данас имао подршку у виду преводиоца – каже чланица Школске комисије, Данијела Антић.

Ове године је, за разлику од неких претходних, изостала атмосфера нервозе и гужве, тако да су ученици своје знање могли да покажу у подстицајном и опуштеном амбијенту.

– Деца су се припремала, имали су припремну наставу и збирке по којима су вежбали.

Мислим да је то сада већ устаљена прича и мислим да нема потребе за неком тензијом – наводи Данијела Антић.

Осим високе температуре, услови за полагање испита су били добри, слажу се будући средњошколци, а задаци углавном нису били тешки.

Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате на нивоу школа и порталу Моја средња школа имати у суботу 22. јуна, а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.

Листа опредељења за упис у средњу школу моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа жеља бити објављена 29. јуна.

Упис у средње школе и ове године ће моћи да се обави електронским путем почев од 2. до 6. јула.

Please follow and like us:
Образовање