Победа духа над материјалним

Велико интересовање Врањанаца за изложбу

У Галерији Народног музеја у Врању, у организацији Културно образовног центра, синоћ је отворена постхумна изложба врањског уметника Драгослава Јовановића Шишка, под називом „Бојом ка свеслободи“. Изложба је јединствена прилика да се види оставштина овог несвакидашњег врањског уметника који је живео крајње неконвенционалним животом.

Генерације Врањанаца памте упечатљиву фигуру Драгослава Јовановића Шишка, који је, следећи своје аутентичне визије, живео и стварао онако како је хтео, упркос свим уметничким и животним конвенцијама

Према речима познавалаца и савременика, Шишко је био један од најталентованијих уметника своје генерације који је, напустивши студије сликарства, изабрао боемски и скиталачки начин живота, а иза себе је оставио богат уметнички опус.

Иако без сталне адресе и запослења, Шишко је, најчешће у пратњи пса, ходао врањским улицама, посматрао живот града и његове актере и све то претакао у слике које је одмах продавао и од њих се издржавао.

Био је један од симбола Врања током осамдесетих и деведесетих година 20. века, и многобројни поштоваоци његовог дела дошли су на отварање прве изложбе радова овог јединственог уметника.

Шишкове слике често говоре о страху, самоћи, о изгубљеном идентитету, о пролазности и неминовности смрти, а истовремено симболизују одрицање и својеврсно ругање материјалном свету, зарад победе духа, рекла је директорка КОЦ-а, Изабела Савић.

– На овом месту се сликар Шишко састаје са бесмртним ликовима Боре Станковића, такође божјим људима.

Са њима нас је Бора једном давно упознао да би нас вечито подсећали на то шта је част, поштење, чиста и исконска љубав и шта је вера у Бога – казала је Савић.

Изложба се састоји од 66 дела, пронађених од бројних власника, а то је мањи део Шишковог опуса.

– Његов уметнички рад је био више везан за Дубровник, где је током десетак година, на Страдуну, радио портрете.

Ту је показао своју вештину и знање јер је урадио можда хиљаду портрета, што је за ту захтевну ликовну категорију велики успех – казао је уметников другар, врањски уметник Зоран Младеновић Луик.

Процес постављања изложба трајао је три месеца, јер није било лако после толико времена ући у траг Шишковим сликама, које поседују бројни власници.

– Видимо како је Шишко био добар цртач, колико је у даху и са лакоћом цртао и како је компоновао слику, и кроз цртеж и кроз колорит,

Међутим, стављам акценат на то да је био фигуративац и да се највише бавио људима, односно, људским особинама – истакао је Никола Стојановић, један од приређивача поставке.

Изложба „Бојом ка свеслободи“ обухвата 66 дела, а план је да се још педесетак пронађених слика и цртежа постави на онлајн изложби, такође у организацији Културно образовног центра Врање.

Драгослав Јовановић Шишко за живота није имао ниједну самосталну изложбу и ово је јединствена прилика да се види уметнички рад последњег врањског битника, како га је назвао Зоран Младеновић Луик.

Please follow and like us:
Култура