
Светски дан чоколаде обележава се на различите начине, дегустацијама, промоцијама производа, радионицама, тематским догађањима или једноставно, уживањем у омиљеној чоколади код куће.
Сваке године 7. јула љубитељи слатког широм света имају посебан разлог за славље, обележава се Светски дан чоколаде. Иако није службени међународни празник, овај дан ужива велику популарност међу посластичарима, произвођачима и, наравно, милионима заљубљеника у чоколаду.
Према неким изворима, први је пут обележен током 1990-их година, док се датум 7. јул везује за 1550. годину, када је чоколада наводно први пут стигла у Европу из Америке. Историјска тачност тог датума није у потпуности потврђена, али то не умањује разлоге за уживање у њеним делицијама.
Светски дан обележава се на различите начине, дегустацијама, промоцијама производа, радионицама, тематским догађањима или једноставно, уживањем у омиљеној чоколади код куће. Бројне посластичарнице и произвођачи управо на овај дан нуде посебне акције и лимитиране серије производа.
Занимљиво је и да јој Светски дан није једини, у САД-у се Национални дан чоколаде слави 28. октобра, док се Међународни дан тамне чоколаде обележава 7. децамбра.
Можда нисте знали да су Маје и Астеци користили какао зрна као новац, а њихову су обраду ограничавали да спрече инфлацију. Занимљиво је да је за пола килограма чоколаде потребно 300 до 400 какао зрна, а једно стабло какаовца годишње даје око 2.000 – 2.500 махуна. Због осетљивости стабла, 30 одсто рода се изгуби сваке године.
Ако нисте знали, бела чоколада технички није права јер не садржи какао зрна. Ипак, омиљена ппосластица има здравствене и нутритивне вредности. На пример, комадић тамне чоколаде дневно може да смањи ризик од болести срца за једну трећину, а у тамној има више антиоксиданата него у боровницама, црном вину или зеленом чају.
Реч „чоколада“ долази од астешке ријечи “xocoatl“ што се односи на горко и слатко пиће од какао зрна. Према поузданим информацијама прва чоколадна плочица израђена је 1847. године, а најчешћи поклон на свету је управо – чоколада.
Службени светски рекорд у једењу килограма чоколадних бомбона износи шест минута. Иначе, највише чоколаде на свету поједу Швајцарци, готово 9 килограма годишње по особи, док истовремено просечан Американац поједе око 5 кг.
Године 2013. је Белгија издала више од 500.000 поштанских марки с мирисом какаа и премазаних лаком како би изгледале као чоколада.
А знате ли зашто се топи у устима? Тачка топљивости јој започиње на 34°Ц, а температура у нашим устима је отприлике 36°Ц што је сасвим довољно да се почне топити.
Није без разлога названа „храном богова“. Осим што нам пружа ужитак, у умереним количинама има и бројне здравствене предности, од бољег расположења до заштите срца. Данас је идеална прилика да се почастите својим омиљеним чоколадним дезертом без гриже савести!