МУП о безбедности деце на интернету

Сигурност деце почиње од родитеља

Министарство унутрашних послова Србије објавило је препоруке родитељима о томе да науче децу да безбедно користе Интернет.

„Сигурност ваше деце почиње од вас! Научите их да користе интернет одговорно и будите њихов ослонац када наиђу на опасности. Ваша пажња и подршка су кључни у изградњи њихових безбедних онлајн навика“, навео је МУП на инстаграм налогу.

У данашњем свету, деца све више времена проводе онлајн, интернет им пружа много могућности, али са собом носи и ризике.

„Као родитељ, не можете увек бити присутни да их надзирете, али можете их научити како да буду безбедни док истражују дигитални свет“, наводи се.

Децу, како се додаје, треба научити како да безбедно користе интернет. „Као што их учите о опасностима у стварном свету, важно је да знају како да препознају и избегну ризике онлине“, наводи МУП.

Деци треба поставити правила, односно родитељи и деца треба да се договоре о
правилима понашања на интернету и последицама њиховог кршења.

„Заштитите податке – Редовно ажурирајте антивирус програме, пратите активности и водите рачуна о томе са ким ваша деца комуницирају онлајн. Не бришите поруке – Ако наиђете на насилне или претеће поруке, немојте их брисати. Ове информације могу бити кључне за пријављивање проблема надлежним органима“, наводи МУП.

Затим, треба разговарати о приватности, научити децу да не деле личне информације, попут бројева телефона и адресе, са непознатим особама.

Деци је потребан надзор, али с мером.

„Пратите онлине активности своје деце, али поштујте њихову приватност и независност у складу са узрастом. Упозорите на онлајн замке, објасните деци како да препознају преваре, лажне профиле и опасности које вребају на интернету“, закључује МУП.

Please follow and like us:
Друштво Друштво