У току припреме за обележавање Дана младих 

Лука Трајковић координатор Канцеларије за младе у студију Радио телевизије Врање

Лука Трајковић координатор Канцеларије за младе најавио је богат програм за младе током лета. Већ 1. августа почиње пријављивање за финансирање неформалних група за младе . Ове године ће у Врању Дан младих 12. августа бити обележен богатим програмом, а у најави су дијалози са младима са представницима локалне и државне власти , најављује Трајковић.

Улога Канцеларије за младе  је да у сарадњи са удружењима и локалном самоуправом ради на унапређењу положаја младих, делује у правцу решавања проблема младих, прати активности за младе, пружа подршку и обезбеђује једнак положај младих из осетљивих група. Током наредног периода у припреми су бројне активности посвећене младима.    Већ 1. августа почиње пријављивање и финансирање неформалних група, како би млади који чине неформалну групу могли да спроводе своје иницијативе.

-Према дефиницији неформалну групе чине најмање троје младих који имају исти циљ и који теже ка остварењу циља. Примера ради, скупи се група младих са намером да среде неки терен или организују радионицу на тему као што је нпр. вршњачко насиље. Они касније конкуришу са пројектом, који одбор од седморо младих прегледава и бира ко добија новчана средства у износу  од 100.000 динара, речи су Трајковића.

Укупан буџет за финансирање неформалних група у Врању је милион динара. Финансирање подржавају приватна фондација у износу од 700.000 и град Врање са 300.000 динара. 

-Након тога ћемо имати школу програмирања, где ће млади учити програмски језик „Свифт“ и они ће поред тога креирати апликацију за пријаву вршњачког насиља, као и обележавање Међународног дана младих, који ће бити обележен богатим програмом, истакао је координатор за младе.

Дан младих биће обележен бројним активностима за младе 12. августа. Након тога ће у септембру већ традиционално бити одржан „DownHill“ фестивал на којем ће поред локалног бенда учествовати и музичке групе из Књажевца, Београда и Русије.

Please follow and like us:
Друштво