У сусрет Светском дану особа са аутизмом: Важно је да родитељи прихвате проблем и што раније крену да раде са дететом

Другог априла обележавамо Светски дан особа са аутизмом. И ове године циљ је да се укаже на овај сложени развојни поремећај и на видљивост особа са аутизмом у друштву. Удружење “Говори гласно“ обележиће Светски дан особа са аутизмом на градском шеталишту у уторак.

Обележавање Светског дана особа са аутизмом је већ почело у престоници. Активности ће трајати целе недеље у оквиру кампање “Звезда плава, звезда права.“

-Светски дан аутизма, 2. април, се ове године обележава у Београду недељом аутизма и активностима који се и у овом тренутку дешавају тамо. У Врању наше удружење “Говори гласно“ за помоћ особама са аутизмом ће Светски дан аутизма обележити на платоу код Робне куће и овом приликом ћу позвати све наше суграђане да нам се придруже у 13 часова на градском шеталишту, каже Зенко Кадријевић из удружења “Говори гласно,“ каже Зенко Кадријевић из удружења “Говори гласно.“

Аутизам, или поремећај аутистичног спектра, односи се на широк спектар стања које карактеришу поремећаји у социјалним вештинама и комуникацији, понашање које се понавља, промене у говору и невербалној комуникацији. Важно је да родитељи на време препознају евентуални проблем у развоју детета, да прихвате реалност и што пре потраже стручну помоћ.

-Оно што је најбитније, по мени, за родитеље је да они прихвате да њихово дете има проблем, да се не стиде тога, да што пре крену да раде са својим дететом, да се што пре обрате стручњацима и апелујем на њих да, уколико им је потребна помоћ, да слободно дођу и обрате се нашем удружењу и ми ћемо им помоћи кроз један разговор и један савет како да раде са дететом, коме да се обрате, можемо да им пружимо контакт неких стручњака који могу да прегледају дете и да им кажу да ли има проблем, да ли му треба помоћ и каква врста помоћи, каже Зенко Кадријевић.

Кадријевић је такође родитељ девојчице са аутизмом и наглашава да је прихватање најтеже, али да тек након тога креће прави рад са дететом, као и да је важно да тај рад почне у што млађем узрасту.

-Важно је што пре кренути са радом, што пре радити са дететом, још у млађем узрасту, јер онда постоје веће могућности и боље ће дете напредовати, постићи ће боље резултате. Уколико се крене каснији и напредак ће каснити, истиче Кадријевић.

Поремећаји из спектра аутизма јављају се током прве три године живота, а ако будемо реални према себи и свом детету, можемо уочити проблем и пре него да дете напуни две године. Углавном се испољава кроз проблеме у чулном опажању, говору, мишљењу и разумевању социјалних ситуација. Родитељи се онда нађу у недоумици да не знају како да поступају са сопственим дететом и због тога је подршка и саветовање стручњака важно.

Важно је и прихватање особа са аутизмом од стране заједнице, обезбеђивање нормалних услова за живот и социјализацију, као и здравствену заштиту. На свему овоме се ради, а значајни иницијатори промена су управо удружења особа са аутизмом, која и пружају подршку и саветовање родитељима.

Друштво