Трећи ванредни третман запрашивања комараца

Др Слађан Станковић

Завод за јавно здравље Врање у петак и суботу, 16. и 17. августа, спровешће акцију сузбијања са земље одраслих форми комараца на територији Града Врања.  Ово је трећа по реду ванредна акција која се спроводи у нашем граду.

У петак и суботу после 18 сати Завод за јавно здравље у Врању спровешће акцију запрашивања одраслих форми комараца са земље. Из ЗЗЈЗ у Врању апелују на пчеларе да затворе вентусе на кошницама и да у хранилице сипају чисту пијаћу воду.

– Сутра, 16. августа, у вечерњим сатима после 18 сати биће спроведена акција запрашивања одраслих форми комараца на територији града Врања. Акцијом ће бити обухваћене све зелене површине, затим Врањска и Собинска река, Александровачко језеро, и  Спортски центар рекао је за РтВ др Слађан Станковић, епидемиолог из ЗЗЈЗ у Врању. Значај ове акције је да се предупреди преношење грознице Западног Нила, јер су комарци из рода Кулекс преносиоци ове болести  и ово је трећи ванредни третман због високих температура и појачаног развоја комараца, наглашава др Станковић.

Уз дугачке рукаве, препоручује се и употреба заштитних крема или спрејева, како би се заштитили од комараца, и да се не би евентуално заразили вирусом Западног Нила, који је већ потврђен у нашој земљи.

– Оно што је важно јесте да се становништво понаша у складу са препорукама, а савет пчеларима је да затворе кошнице и обезбеде доста воде у хранилицама и послушају препоруке. Од друге половине јула месеца у Србији је регистровано осам случајева тешких форми грознице Западног Нила, али у 80 % случајева пролази асимптоматска инфекција, а у 20% јавља се повишена температура, бол у мишићима и зглобовима и малаксалост. Код особа преко 70 година живота може да дође до неуроинвазивног облика – то значи да 1 од 150 озлеђених од комараца може да поприми такав облик и ту настаје укоченост врата, јаке главобоље и због тога је важно да се спроводе акције у довољном броју и то треба да постане пракса убудуће, не само на територији града, већ и у осталим општинама Пчињског округа, рекао је др Станковић.

Нема разлога за било какву панику рекао је за наш програм др Станковић.

Please follow and like us:
Друштво Здравље