Стрес као саставни део живота

др Слободан Стаменковић специјалиста психијатрије у студију Радио телевизије Врање

Убрзани начин живота и рада доноси мало већу зараду, испуњење неких потреба, али и повећани стрес. Стрес као саставни део живота, није проблем појединца већ читаве заједнице, односно друштва. О томе, како и на који начин сачувати психичко здравље у савременом добу и убрзаном начину живота, разговарали смо са специјалистом психијатрије др Слободаном Стаменковићем.

Стрес, који може бити физиолошки, биолошки, или психолошки је одговор људског организма на штетне факторе из животног окружења. Стрес је начин на који тело реагује на стање као што је претња, изазов, или физичка и психолошка баријера.

 -Када говоримо о стресу, не можемо да говоримо о патологији и да говоримо о неком специфичном лечењу јер би однос према стресу требало да буде, не само посао лекара већ посао ширег спектра, односно комплетне друштвене заједнице. Све оно што не функционише и оно што људе уводи у проблем, у потенцијални страх од губитка нечега, стрепња, несигурност, имају карактер једног стреса, истакао је др Стаменковић.

Специјалиста психијатрије даље додаје, да дуго живимо у турбулентном временском периоду у којем су се многе кризне ситуације издешавале. Кризна ситуација на нашем поднебљу није уливала сигурност људима, а под тим доктор мисли на деобе, ратове, мобилизације, избеглице, економске кризе и инфлацију.

– Постоје неке дефиниције где човек, нажалост, има предиспозицију тешку психијатријску болест, али има доста ткз. реактивних стања којима услови живота, мисли о будућности код младих, а то је највећи проблем, нејасна будућност, доводи до наглашеније анксиозности, разочарања, осећања демотивисаности за неку ситуацију, тражење алтернативних вредности система што доводи до проблематичних ситуација, наглашава специјалиста психијатрије.

Психијатар Стаменковић даље додаје да се израз „стрес је окидач за многе болести’’има смисла, када је у питању хронични стрес. Хронинични стрес нема велики интензитет, али има континуитет, а под тим спадају неизвесност, трпљење, несуочавање, немогућност да променимо нешто, хронично незадовољство, држи живот на повишеној температури и временом долази до психосоматике, што значи да због психе страда тело.

Please follow and like us:
Друштво Здравље