Сајам пчеларства окупио велики број излагача и посетилаца

Државни секретар Ћирковић отвара Сајам пчеларства

У Спортској хали у Врању отворен је седми Међународни Сајам пчеларства југоисточног Балкана под називом “Отворени Балкан.“

Сајам је свечано отворио државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Братислав Ћирковић. Присутне излагаче поздравио је, у име домаћина, града Врања, Милан Илић, заменик градоначелника, а обратио се и председник Савеза пчеларских организација Србије, др Родољуб Живадиновић.

Живадиновић

-Наш основни проблем су фалсификати пчелињих производа на тржишту и држава је обећала помоћ у овом домену, рекао је председник Савеза пчеларских организација Србије, др Родољуб  Живадиновић.

Заменик градоначелника Илић

-Колико смо озбиљно радили у претходним годинама, заједно са Министарством и СПОС-ом, говори у прилог томе да је ова сала постала мала за овај сајам. Радује ме чињеница да имамо 59 излагача, не само из земаља региона – Албаније, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске, већ да су нам ту гости из Грчке, Турске, али и свих крајева наше лепе Србије. То говори колико је пчеларство грана која је у експанзији, колико у годинама које долазе морамо да бринемо о пчеларству и улажемо више новца. Град Врање је од 2021. до 2023. године издвојио преко 3,5 милиона динара за подршку пчеларским организацијама, јер то је део пољопривреде који има јако велики потенцијал. Драго ми је што су овде и људи из Европског пчеларског савеза, који ће одржати једно предавање и надам се да ћете тамо моћи да чујете важне информације везане за пчеларство, али и изазове са којима се пчеларство сусреће у савременом добу, рекао је заменик градоначелника Милан Илић.

-Морам да изразим своје одушевљење посећеношћу овог сајма и бројем излагача. Посебно ми је задовољство да вас поздравим испред Министарства пољопривреде,  у своје лично име и да вам пренесем речи поздрава и подршке ресорног министра Мартиновића. Оволики број излагача сведочи о значају ове манифестације, која пчеларима пружа прилику да представе своје производе и опрему, успоставе нове контакте и размене знања и искуства. Овај сајам је прилика да многи пчелари пронађу своје место на тружишту, домаћем и европском. Не могу да не приметим да је велика подршка организатора и домаћина, Града Врања, овој организацији. Сектор пчеларства доживео је снажан развој последњих година, без обзира на све проблеме које имамо и Министарство ће бити ваш партнер и убудуће. Чињеница да се у претходним годинама повећао број кошница у Пчињском региону, Врању, Србији, сведочи о томе да су мере које Министарство примењује дале добре резултате, а поменућу да су субвенције по кошници биле од 500, 600, 720 и у 2024. достигле до 1000 динара по кошници и да су у овој години средства када су у питању директна плаћања била 1 милијарду и 145 милиона динара, истакао је Братислав Ћирковић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и  водопривреде.

Ове године учешће је узело 59 излагача из Србије, земаља у окружењу, али и Грчке и Турске. Догачај који је окупио пчеларе и стручњаке из земље и региона прилика је да се размене искуства, промовишу производи и обезбеди боље тржиште. У току целога дана организован је низ стручних предавања из ове области, а затварање и додела захвалница учесницима је у 19 сати.

Please follow and like us:
Друштво Пољопривреда