Ребаланс буџета вероватно у октобру. У току разговори са немачким инвеститором

Већник за буџет, финансије и привреду, Бојан Костић

Од почетка године ситуација у буџету је стабилна, приходи су у складу са планираним, већи су расходи због изградње топловода, али ће уштеде након пуштања у рад вратити саму инвестицију, наглашава већник за буџет, финансије и привреду Бојан Костић. Ребаланс буџета очекује се у октобру а до краја године и детаљи у вези са доласком немачког инвеститора.

На последњој седници Скупштине усвојена је Одлука о Завршном рачуну буџета града Врања за прошлу годину. Остварен је суфицит, а од почетка године приливи иду у складу са планом.

-Што се тиче расхода, имамо интензивније трошење у првих шест месеци, а разлог томе је изградња топловода, која је сада наша највећа појединачна инвестиција у локалном буџету за 2024. годину. Сви се трудимо, заједно са Јавним предузећем Нови Дом, да ту инвестицију завршимо до почетка грејне сезоне, како би се активирале две нове котларнице, јер је почела реализација јавно-приватног партнерства. Након почетка реализације очекују се финансијске уштеде на годишњем нивоу за предузеће Нови Дом. Из тих уштеда ће се враћати инвестиција која се сада ради. Квалитет грејања ће бити много бољи и сви се радујемо томе, каже већник Бојан Костић.

У претходној години много је улагано у предшколско образовање, по чему је Врање међу првих пет градова у Србији. Наставиће се улагања у васпитно-образовне установе, у културу, наставиће се са великим пројектима и инвестицијама.

-Ми очекујемо да радимо ребаланс буџета октобра, јер имамо нове најаве одобравања додатних средстава од стране надлежних министарстава, пре свега похвалио био координатора Канцеларије за младе који је успео код Министарства туризма и омладине се одобре средства у износу од 40 милиона динара за опремање Омладинског центра у Дому културе. Имамо најаву и око реконструкције Харемлука, реконструисали смо кров, сада и остатак објекта. Наставићемо и са реализацијом комуналног програма, и видећемо за нову годину планирамо већ нове капиталне инвестиције, додаје Костић.

Оно што је у фокусу је долазак немачког инвеститора у Врање, а до краја године очекују се конкретнији договори.

-У току су преговори и на нивоу Владе Републике Србије и на нивоу града. Већ у септембру ћемо имати интензивне састанке са представницима инвеститора, власници немачке фабрике су већ били, посетили Врање, били су јако задовољни оним што су видели и ми смо оптимистични и надам се да ћемо већ децембра имати конкретније детаље око изградње фабрике и запошљавања, додаје Костић.

Долазак инвеститора обећава бољи стандард, а очекује се да у наредних пет година Врање сустигне републички просек зарада или барем достигне 90 процената од просечне зараде на републичком нивоу. Тренутно је просечна зарада у Врању око 74 хиљаде динара, што је 78 посто од републичког просека.

Please follow and like us:
Друштво Економија