Проф. др Симоновић о копању литијума: “Најгласнији су они који најмање знају“

Проф. др Симоновић у Институту за општу и физичку хемију у Београду

Последњих месеци актуелизована је тема о копању литијума у Србији и, наводним, огромним последицама по животну средину. Иако копања свакако неће бити у наредне две године, група еколошких организација и политичких противника спроводи свакодневне протесте против ископавања руде јадарита. Зато смо потражили мишљење стручњака на ову тему.

Данас се у Србији највише говори о рударењу и добијању литијума. И о томе сви говоре, иако мало или нимало знају о томе.

О штетности копања литијума данима и месецима говоре глумци, професори, еколошки активисти и други, који страхове грађана потпирују обманама и дезинформацијама, додатно збуњујући јавност, а неретко зарад остварења политичких интереса.

Иза еколошких организација често стоје политичке групе, које одбијају дијалог, изричити у својим убеђењима да ће копање литијума изазвати природну катастрофу.

С друге стране, о овој теми најмање се чује члас стручне јавности.

Због тога смо отишли у Институт за општу и физичку хемију у Београду, акредитовани научно-истраживачки институт код Министарства науке, као комптетентне институције за разговор о овој теми. Тамо смо срели проф. др Бранислава Симоновића, доскорашњег директора овог Института, а сада научног саветника у Институту. Симоновић је готово цели радни век провео овде, објавио је преко 200 научних радова, саопштења, техничких унапређења и патената на научним скуповима у земљи и иностранству и више од 40 елабората и студија. Добитник је више признања и награда. Он је Врањанац и њега смо питали да нам каже нешто о рударењу и добијању литијума у Србији.

Како је изјавио професор Бранислав Симоновић – неће бити површинског копа, нема сумпорне ни флуороводоничне киселине, нема огромне количине воде, али нема ни да се о овој теми разговара на основу доказа и проверених података.

“Страст у науци је добра и корисна, али острашћеност у науци, као и у политици је погубна,“ рекао је професор Симоновић.

Он је додао да су све лажи о рударењу и добијању литијума у Србији изрекли људи с највишим академским титулама, те су се многи из академске заједнице устручавали да им се супротставе аргументима, па су се њихове лажи шириле кроз интересне медије и примиле код мање упућених.

Професор је недавно за Политику цитирао једну врањску пословицу која каже: “Блазе си ти, аго, к’д никој не сме да ти каже да л’жеш,“ истичући да она добро описује насталу ситуацију.

Професор доктор Бранислав Симоновић одазвао се нашем позиву и сутра ће бити гост Јутарњег програма Радио телевизије Врање. О овој значајној теми са професором ћемо разговарати у 10:00 сати. И у наредном периоду трудићемо се да за ову важну тему обезбедимо стручне и компетентне саговорнике.

Please follow and like us:
Друштво