Промовисан зборник о оцу Јустину

Зборник о оцу Јустину

У склопу обележавања 130 година од рођења и 45 година од упокојења Преподобног Јустина ћелијског и врањског, у порти Свеправославног центра посвећеног великом светитељу промовисано је треће издање зборника “Отац Јустин Поповић – живот и дело.“

У дворишту родне куће оца Јустина, сада Свеправославном центру Преподобни Јустин ћелијски и врањски, промовисана су научна, филозофска,теолошка, богословска дела бројних аутора, која су представљена на научном скупу 2009. године, а обједињена у зборнику “Отац Јустин Поповић – живот и дело.“ Ове године из штампе је изашло треће издање овог зборника.

– Разоликост тема у Зборнику дало је непоновљив подвиг, било да је реч о космолошкој димензији богословља, о преводу Оца Јустина, о оцу Јустину као трећем српском евангелисти, мисли се најпре на Светога Саву и владику Николаја Велимировића, о оцу Јустину на путу богочовека кроз следовање Светим оцима, о непрестанoј борби за боголикост, рекла је на промоцији проф. др Сунчица Денић Михаиловић.

– И заиста је Бог зато и створио човека, да човек обитава у сталном заједничарењу са творцем и спаситељем, да постане човек по благодати. Господ Христос  је исте суштине са Оцем и Сином и он је Бог по суштини, а сваки човек је призван да буде Бог по благодати, то је управо и чинио целог свог живота отац Јустин, рекао је протојереј-ставрофор Александар Јовановић.

-Обележавајући данас 130 година од рођења и 45 од упокојења наш задатак је да проверимо себе и као појединце и као народ јесмо ли заиста на Авином путу, нагласио је протојереј-ставрофор Небојша Стојадиновић.

Присутнима се обратио и митрополит белгородски и старооскољски Јован, који је епископу врањском Пахомију уручио панагију са иконом Светог Јоасафа белгородског.

Промоцији су присуствовали градоначелник Врања, др Слободан Миленковић, председница Скупштине, Зорица Јовић и градски већник за верске заједнице Ненад Ђорђевић.

Промоција Зборника одржана је у оквиру обележавања славе Епархије врањске, која од 2016. године Преподобног Јустина ћелијског и врањског слави као свог заштитника.

Please follow and like us:
Друштво Култура