Појачан опрез за воланом неопходан током сезоне одмора

Због сезоне годишњих одмора, појачана је фреквенција саобраћаја на свим значајнијим путним правцима у земљи, а на Граничном прелазу Прешево има чекања за путничка возила. Управа саобраћајне полиције апелује на возаче да појачају опрез за воланом, а ЈП Путеви Србије најављује нове цене путарине од среде.

Врели летњи месеци доносе нам гужве у саобраћају, чекање на граничним прелазима, али и појачану опасност од саобраћајних незгода. На почетку ове летње сезоне, надлежни већ износе забрињавајуће податке.

Током претходне недеље, у саобраћајним незгодама на нашим путевима погинуло је 8 док је повређено 313 учесника у саобраћају.

Управа саобраћајне полиције упозорила је да је од почетка године у саобраћајним незгодама погинуло 26 возача мотоцикала и мопеда, као и 4 путника. Чак 11 погинулих на двоточкашима биле су особе млађе од 30 година.

Због тога се апелује на возаче мотоцикала и мопеда да не управљају овим возилима без возачке дозволе, да поштују прописано ограничење брзине и саобраћајну сигнализацију и да увек користе заштитну кацигу, као и другу заштитну опрему.

Истовремено Управа саобраћајне полиције апелује на возаче других возила да обрате посебну пажњу на двоточкаше, како би се сачували животи.

Због појачане фреквенције саобраћаја, на Граничном прелазу Прешево, на излазу из земље, путничка возила чекају око једног сата, док се на улаз у Србију чека око пола сата, саопштио је АМСС. Како би избегли чекање, савет возачима је да користе алтернативни прелаз Прохор Пчињски.

Из Ауто мото савеза Србије саветују возаче да чешће праве паузе, на свака два до три сата, јер вожња по усијаном асфалту може довести до прегревања мотора и других делова аутомобила, а врућина негативно утиче на концентрацију и брзину реаговања возача.

Возачи у Србији плаћаће од 10. јула веће путарине на основу новог ценовника сходно одлуци коју су усвојили Путеви Србије, а „зелено светло“ на њу дала Влада Србије.

Како кажу надлежни из овог јавног предузећа, цене су повећане за око 10 одсто.

Према досада важећем ценовнику, путарина од Врања до Ниша кошта 520 динара, тако да се може очекивати да након повећања буде око 600 динара. Од Врања до Београда, возачи су плаћали 1.540 динара, тако да би према новом ценовнику, путарина од среде до главног града могла да стаје око 1.700 динара.

Please follow and like us:
Друштво