“Портрети и њихови људи“

Ауторка Гедеон

Изложба ауторке Александре Гедеон под називом „Портрети и њихови људи“ отворена је у Галерији Народног универзитета и биће пред посетиоцима наредних месец дана.

Осма самостална изложба младе уметнице из Панчева, Александре Гедеон, а прва у Врању, састоји се од низа мини портрета, кроз које је она, како је сама рекла, пронашла и изразила себе, али позвала и све посетиоце да учине исто, посматрајући минијатуре.

Изложбу је свечано отворила управница Галерије Народног универзитета, Јована Настић.

Како се чуло на изложби, оно што је специфична рефлексија стварности у њеним делима је говор очију.

-Портрети једнако ја. Зашто сам радила ове мале портрете – то је зато што ми је било забавно. Годинама уназад ја сам тражила начин да направим неки лични запис, неки мини дневник, то су људи који могу бити ми, свако може да пронађе себе у неком портрету, али могу да се пронађу у ономе што ти портрети говоре, рекла је ауторка Гедеон.

Како се чуло на отварању изложбе, оно што је специфична рефлексија стварности у делима Александре Гедеон је, заправо, говор очију.

Након отварања изложбе, ауторка је одржала перформанс у коме су учествовали присутни посетиоци.

Александрa Гедеон рођена је у Панчеву, завршила је Факултет примењених уметности на одсеку Зидно сликарство у Београду. Ради као кустос у Галерији савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци.

Please follow and like us:
Култура