Клима уређаји – спас, али и ризик по здравље

Др Невенка Станојковић

Клима уређаји су нам права благодет у периоду тропских температура, какве владају последњих дана. Ипак, неопходно је да водимо рачуна о томе како користимо ове уређаје, како не би дошло до угрожавања здравља и последица које могу бити озбиљне.

Коришћење клима уређаја пожељно је и чак, неопходно у периоду тропских временских услова, какви владају у нашој земљи дужи временски период.

Расхлађивање организма спречава појаве као што су дехидратација или топлотни удар, који нарочито може потенцијално бити веома опасан, указује др Невенка Станојковић, специјалиста хигијене ЗЗЈЗ Врање.

На оптималној температури, бољи нам је и квалитетнији сан, пажња, концентрација и когнитивне способности су на вишем нивоу, а срчаним болесницима и оболелима од респираторних инфекција се саветује боравак у расхлађеним просторијама.

Ипак, са расхлађивањем не треба претеривати, јер у том случају може доћи до ризика по наше здравље.

– Треба да се води рачуна о разлици између спољне температуре и температуре у климатизованој просторији, и она не сме да буде већа од пет до осам степени.

Приликом нагле промене температуре, наш организам доживљава један вид физичког, као и психичког стреса, који потенцијално може бити опасан – указује др Станојковић.

Поред тога, клима уређаје треба редовно одржавати, што укључује редовно периодично сервисирање, као и чишћење филтера, јер се у њима крију многи потенцијални узрочници различитих обољења.

– То треба да се ради како не би дошло до различитих инфекција, с обзиром на то да се бактерије, вируси, гљивице, гриње, буђ и прашина и разни други микроорганизми задржавају у филтерима и целом систему расхладног уређаја.

Чишћењем отклањамо све те узрочнике који могу бити штетни по наше здравље – појашњава др Станојковић и додаје да о хигијени нарочито морају да воде рачуна астматичари и особе са алергијама.

Једна од опаснијих бактерија која се врло често налази у клима уређајима је легионела која изазива такозвану легионарску болест, тежи облик упале плућа, каже наша саговорница.

Филтери често могу да садрже и коксаки вирус, као и корона вирус.

Поред тога, савет стручњака је и да климатизоване просторије треба проветравати током ноћи и рано ујутро, када су температуре умереније, како бисмо побољшали квалитет ваздуха, закључује др Невенка Станојковић.

Please follow and like us:
Здравље