Вучић: Имамо захтеве и потезе у пет области по питању КиМ

Београд, 13. септембра 2024 – Председник Александар Вучић изјавио је данас у обраћању јавности, због бруталног напада на српско становништво на КиМ, да се Србија налази у нелакој правно-политичкој ситуацији по питању КиМ. ФОТО ТАЊУГ/ ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ/ бс

Председник Србије Александар Вучић представио је данас, током обраћања јавности у Палати Србија, захтеве и потезе Србије у вези са ситуацијом на КиМ, подељене у пет области и истакао да ће у том циљу бити покренута глобална дипломатска кампања и да ће разговарати до краја новембра са 60 светских лидера којима ће представити седам нужних тачака за напредак у дијалогу.

„Захтевамо повратак на ‘Status Quo Ante’ уклањањем кључних последица једностраних и некоординисаних акција Куртијевог режима, што представља нужну препоставку за смислени напредак у процесу дијалога“, рекао је Вучић.

Он је додао да то покреће седам нужних тачака за наставак дијалога.

„Под један, расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на Северу Косова и Метохије, уз учешће мисије ОЕБС и контролу ЕУ. Под два, примену члана 9 Првог Бриселског споразума кроз колективни повратак Срба у Регионални директорат КП Север. Тачка три, повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције. Затим, под четири, повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из нелегално саграђених база и контролних пунктова на северу Косова и Метохије, као и њихово повлачење из свих институција, које су од 1999. године до нелегалног затварања 2024. године пружале виталне јавне и административне услуге грађанима“, навео је Вучић.

Председник је рекао да ће тачка пет бити хитно, неодложно и коначно формирање Заједнице српских општина, без даљих политичких смицалица и игара.

„Јер нам је јасно да је 12 година то била само игра која је коришћена за куповину времена, са циљем да се ЗСО никада не формира и да се уз то укину сва права Срба. Ово конкретно значи усвајање коначног Нацрта статута ЗСО на начин предвиђен Пословником о раду Управљачког тима, од стране демократски изабраних представника српске заједнице на Северу Косова и Метохије“, додао је он.

Шеста тачка је неодложна примена гаранција Европске уније и САД од 28. децембра 2022. године и моментално ослобађање свих политичких затвореника који су ухапшени од тзв. косовске полиције због свог демократског, грађанског или политичког активизма – а посебно оних који су ухапшени због учешћа на мирним протестима или барикадама.

Како је навео Вучић, седма тачка је неодложно омогућавање несметаног платног промета и поштанских услуга.

Ови захтеви биће пренети у предстојећим међународним активностима које ће укључити разговоре и посебне догађаје у оквиру система УН и ОЕБС, као и подизање свести о кршењу људских права Срба у оквиру Комитета за људска права УН“, рекао је председник.

Он је навео да ће се до краја новембра састати са више од 60 светских лидера и упознати их са свим тачкама, као и да је већ написао писмо за председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, затим Жозепа Бореља, да ће писати и кинеском, америчком и руском председнику.

„Са свима ћу да разговарам о овоме и да им представим“, рекао је он.

Вучић је навео да је потребно да се формира директоријат Север, где ће полицајци на северу КиМ бити Срби.

„Немојте да кажете и питате што су се повукли. Па повукли су се зато што их је неко противправно отерао одатле, и преименовао директорат и није имао право и то учинио директним насилним актом“, рекао је он.

Вучић је навео да је затворено и ухапшено 86 лица, а на списку је 98 које ће да ухапсе, који су били на барикадама.

„Да вас подсетим, реч је о бруталној лажи за коју сам претпостављао да је лаж, а нисам могао да је одбијем, јер би то значило да не прихватам потпис највећих сила и њихове гарантије, неповерење, јер би то значило директну увреду“, рекао је он.

Истакао је да западним силама ништа не верује, јер велике силе нису лако прихватиле гарантије.

„Нећете да напишите да су били на барикадама, већ да су бацили димну бомбу, и то је сада позив на насиље“, објашњава Вучић и додаје да су то разлози зашто су хапсили и мучили Србе.

Навео је да ЗСО мора да се формира да би се даље разговарало.

Каже да се нико није питао како је упуцан Драгиша Гаљак и још шесторо Срба против којих није покренута истрага.

„Ни против једног не постоји ниједна оптужница и никога није брига“, рекао је он.

Што се тиче платног промета, додао је да је све предвиђено документима и споразумима.

„Све су то у својих шест аката осудиле и ЕУ, и САД и Квинта, захвални смо и позивамо их да се држе онога што су сами написали. Хоће ли, наравно да неће, и неће у будућности“, рекао је он.

Истакао је да је ово највеће поштовање европских норми с наше стране и да очекује исто од њих.

Please follow and like us:
Политика