Апел послодавцима да смање ризик по здравље запослених на високим температурама

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања апелује на послодавце да за време трајања високих спољних температура, изнад 36°Ц, а нарочито у периоду од 11 до 16 часова, уколико то дозвољава процес рада, организују рад на отвореном, у делатности грађевинарства, пољопривреде, комуналној делатности, на такав начин да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање запослених директном сунчевом зрачењу, у складу са Препоруком коју је донела Влада Републике Србије 2007. године.

Министарство је донело Смернице за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама, које треба да помогну послодавцима и запосленима да се ризик по здравље при раду на високим температурама на отвореном сведе на најмању могућу меру и да их усмери како да поступају у случају појаве здравствених проблема везаних за рад на високим температурама.

Послодавци су дужни да обезбеде запосленима рад на радном месту и у радној средини у којима су спроведене мере безбедности и здравља на раду, саопштило је Министарство.

Please follow and like us:
Друштво Здравље