У оквиру Европске недеље мобилности одржана едукација за предшколце и основце

Председница Скупштине Зорица Јовић са Филипом Живковићем из Агенције за безбедност саобраћаја и малишанима из Врања

У оквиру обележавања Европске недеље мобилности данас jе у сали Културно-образовног центра одржана акција за предшколце и ученике основних школа. У име руководства Града обележавању догађаја присуствовала је председница Скупштине и председница Савета за безбедност саобраћаја Зорица Јовић.

Трећи дан обележавања Европске недеље мобилности протекао је у едукацији наших најмлађих суграђана о безбедном учествовању у саобраћају. Због временских услова, активности су пресељене у салу Културно-образовног центра где су деца имала симулацију кретања на улици и преласка улице на пешачком прелазу. На самом почетку, децу су поздравили председница Савета за безбедност саобраћаја града Врања Зорица Јовић и представник Агенције за безбедност саобраћаја Филип Живковић. 

–  Циљ ове манифестације, понављамо по трећи пут и трудићемо се да понављамо до краја недеље је, да се повећа физичко кретање, да се смањи употреба аутомобила и употреба моторних возила који користе фосилна горива, а да се мало више крећемо пешака, да мало више користимо или ролере или бицикле, без обзира што је Врање тако позициониран град, па имамо мало бициклистичких стаза, можемо опет негде да нађемо начин да користимо и бицикл као превозно средство и да схватимо да је физичко кретање битно и за наше здравље и за заштиту животне средине и очување природе, поручила је председница Савета за безбедност саобраћаја Зорица Јовић.

–  Наш циљ је да деци покажемо како да безбедно пређу улицу када иду од куће до вртића и сутра када крену у школу. Деца на оваквим радионицама много боље усвајају знања из области безбедности саобраћаја него што је то случај у учионицама јер они овде могу да пробају у приближно реалним условима саму ситуацију преласка улице. Ова деца су ове године учествовала у пројекту „Пажљивкова смотра“ коју је подржао Град Врање и Савет за безбедност саобраћаја и председница Зорица Јовић како би свој град учинио безбедним за своје малишане, рекао је Филип Живковић из Агенције за безбедност саобраћаја.

Упитали смо децу како се прелази улица, где су она то научила и да ли смеју да претрчавају улицу.

– Прелази се на пешачком прелазу и не смем да претрчавам јер могу да наиђу кола.

– Погледам лево, десно и опет лево и кад буде зелено светло тада пређеш.

– Знам да треба да се гледа лево и десно кад прелазиш улицу зато што има пуно аутомобила и због тога мора да се гледа.

–  Не смем да претрчавам улицу зато што могу да ме ударе кола, кажу малишани.

 У име руководства Града, малишани су добили поклон у виду кабаница, док је Агенција за безбедност саобраћаја деци обезбедила школски прибор и мајице. У програму су учествовали малишани ПУ ,,Наше дете“, Школа анимираног филма као и ученици нижих разреда основних школа у Врању.

Please follow and like us:
Друштво Образовање