Туристичка понуда овог лета још богатија

Дарко Филиповић, већник за туризам и угоститељство

Туристичка понуда овог лета биће обогаћена, како манифестацијама, тако и угоститељским садржајима. Локална самоуправа се труди да одговори потребама туриста, којих је сваке године све више. У првој половини 2024. било је близу 51 хиљаде ноћења, те се очекује да до краја године премашимо 100 хиљада ноћења.

Како би се додатно обогатила туристичка понуда, планирано је да у време одржавања манифестације Дани Врања неколико локација на шеталишту буде одређено за баште угоститељских објеката, а ускоро ће Град објавити и јавни позив на који могу да се јаве сви угоститељи.

-Ове године смо планирали да мало више активирамо шеталиште, тако да је у плану да у доњем делу од 28. до 31. августа, последња четири дана манифестације Дани Врања, определимо три локације за постављање угоститељских башти. У наредних 15-ак дана биће на сајту и званичан позив, тако да овом приликом позивам угоститеље да се, ако су заинтересовани, јаве и да пружимо што лепши угођај туристима који долазе у Врање, каже већник за туризам и угоститељство, Дарко Филиповић.

Разматра се и предлог да се радно време угоститељских објеката суботом продужи до 2:00 сата после поноћи у летњим месецима.

Такође, ради се и на великим, инфраструктурним пројектима, како би се додатно обогатила туристичка понуда града.

-Комплетна туристичка понуда Врања је доста богата, али увек може боље. Конкретно, први пројекат који радимо је Борин град. Аплицирали смо код Министарства туризма за средства за израду пројектно-техничке документације. Очекујемо сваки дан да стигне позитиван одговор, где би се кренуло са израдом пројектно-техничке документације. Наравно, постоје и други локалитети за које ћемо у наредном периоду аплицирати и трудити се да обезбедимо средства, како бисмо их ставили и на туристичку мапу града и Србије, додаје Филиповић.

Велики број туриста долази у Врање, а са отварањем хотела у Врањској Бањи очекује се и да смештајни капацитети достигну задовољавајући ниво.

– Од почетка ове године, до 30. јуна, значи у првој половини године, укупно је било 50.774 ноћења у Врању. То је бројка која је у односу на протекли период већа, и с обзиром да нам тек предстоје летњи месеци, јул, август, па и септембар, очекујемо да до краја године имамо већи број туриста у односу на прошлу годину, односно да пређемо тај број, иако је прошла година била фантастична са преко 100 хиљада ноћења, да пређемо ту бројку, наглашава Филиповић.

У Врању је укупно 1.554 лежаја, категорисаних и некатегорисаних. Од почетка године поднето је 30 захтева за категоризацију угоститељских објеката за смештај.

Please follow and like us:
Некатегоризовано