Светска недеља дојења: „Будимо ближе- подршка током дојења за све“

Др Добрила Шошић, неонатолог

Светска недеља дојења обележава се широм света од 1. до 7. августа са циљем да развије друштвену свест о значају и предностима дојења, обезбеди подршку дојењу и унапреди заштиту здравља мајке и детета. Неонатолог, др Добрила Шошић, истиче да је дојење важно због одржавања континуитета у контакту мајка-дете и како би се кроз дојење наставио један добар тренд развоја детета.

У целом свету од првог до седмог августа обележава се Светска недеља дојења, као подсетник да је исхрана мајчиним млеком апсолутни приоритет и заједнички циљ. Овогодишња тема „Будимо ближе- подршка током дојења за све“ се фокусира на опстанак, здравље и благостање.

-Порука је да будемо ближи и да једни друге подржимо, да направимо једну мрежу подршке која ставља у центар породицу и поента дојења је да се људи приближе једни другима, да знају да је то концепт који нас одржава на дуже стазе, каже неонатолог, др Добрила Шошић.

Дојење је не само важно, већ и неопходно за правилан развој одојчади, уколико је породиља у стању да доји. Мајчино млеко пружа психолошку подршку детету, оно је храна, али и заштитник од инфекција самог организма детета. Структура и хранљивост мајчиног млека је од непроцењиве вредности, а адаптирана млечна формула не може да достигне истоветност у састојцима, које мајчино млеко има. Неопходно је упутити мајку на праве и добре информације о дојењу. Вршење притиска на дојиљу је потпуно погрешан приступ.

-Важност дојења је, пре свега, да се одржи континуитет у контакту мајка и дете и да се кроз дојење настави један добар тренд раста и развоја деце. На дуже стазе, то значи мање гојазности, јер кажу да је сад једна од три главних болести гојазност, а то ће се решити само тако што имамо један умерен приступ исхрани деце, а дојење је једини могући, додаје Шошић.

Дојење ствара блискости помаже у развоју имунитета и здраве цревне флоре. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Please follow and like us:
Здравље