‘’Сукаљка’’ назив је новог пројекта Радио телевизује Врање који почиње са емитовањем у недељу 29. септембра. Реч је о пројекту који се бави гастрономијом врањског краја и специфичностима врањске кухиње .У главној улози је пита као гастрономско наслеђе становништва Пчињског округа. Емисије ће бити емитоване сваке друге недеље од 17 сати и у репризном терминусутрадан од 13 часова. Овај пројекат је подржан средствима Министарства информисања и телекомуникација.
Врање је град који се поноси својим културним наслеђем. Врањска градска песма, надалеко чувени трубачи и стваралаштвоБоре Станковића су пронели славу нашег града широм света.
Ипак, Врање има и репутацију града у којем се увек добро једе, а посебно место у гастрономској традицији града имају такозване врањске месеније, широка палета јела од теста, јела која се справљају уз помоћ оклагије или по врањски – сукаљке.
Реализацији пројекта ‘’Сукаљка’’ приступили смо са посебном пажњом и интересовањем, водило се рачуна о сваком детаљу , како на сету, тако и у монтажи.
Идеја нам је била да представљањем пита које су заступљене у нашем крају, укажемо и на њихов значај, историјат и порекло са аспекта очувања српског националног и културног идентитета, каже Лолица Поповић уредница ТВ Врање.
Са поносом и задовољством најављујемо нови серијал, још један у низу, који реализује Радио телевизија Врање. Овога пута нешто сасвим другачије. Ослушкујући коментаре наших гледалаца, дошли смо до сазнања да су емисије у којима се представља припрема јела врло радо гледани медијски садржаји. Руководећи се тиме, одлучили смо да припремимо серијал у коме ћемо на врло занимљив и специфичан начин представити припрему најпопуларнијих пита у врањском крају, међу којима је најважнија самса – симбол врањске кухиње – која представља најукуснији гастрономски ужитак Врања. Али, то није све. Показаћемо како се припремају и друге пите које се често налазе на нашој трпези. Кроз серијал нас води млади брачни пар Слободан Антић пекар и Јелена Филиповић Антић глумица. Уз шаљиве досетке и коментаре и кроз дијалог на врањском дијалекту, њих двоје објашњавају како се припремају пите, али неће изостати ни песма као и њихови занимљиви перформанси. Све то чини да емисија буде гледана и допадљива, те стога, позивамо гледаоце да обавезно гледају’ ’Сукаљку’’, каже уредница Телевизије Врање.
Гледаоци ће моћи да виде и како се припремају пропећ, пита са вишњама, са зељем и копривом а главни актери серијала показују и како се припрема тарана. У оквиру серијала показаћемо и које пите су најзаступљеније и најтраженије у ресторанима домаће кухиње на нашем подручју и да ли је реч о традиционалним рецептима наших бака или су у питању модернизоване верзије пита.