
Летњи период погодује микроорганизмима, нарочито бактеријама и вирусима, а један од фактора за размножавање микроорганизама је висока температура, због чега чешће долази до вирусних и бактеријских стомачних тровања храном, рекао је гостујући на програму РТВ Врање, епидемиолог др Слађан Станковић.
Последњих дана је регистрован раст вирусних инфекција и на Дечјем одељењу има хоспитализоване деце са овим тегобама. Ради се о клиничким сликама које трају два до три дана, али стомачни вирус доводи до дехидратације и може бити врло опасан за одојчад, малу децу и старије особе, истакао је епидемиолог др Слађан Станковић.
-Региструје се раст стомачних вирусних инфекција, има и хоспитализоване деце на Дечјем одељењу. Ради се о клиничким сликама које трају два до три дана, али у некој ситуацији када дође до губитка течности, до дехидратације, неопходно је болничко лечење и надокнада течности путем инфузије. У овом периоду је основно заштитити малу децу, одојчад, бебе и старије особе, јер код таквих особа, стомачни вирус може довести до драматичног исхода, истакао је др Станковић.
Превентива је, како др Станковић каже, често прање руку, не само пре и после јела, већ и након припреме хране и, наравно пре и након употребе тоалета.
-Основна мера и неко правило које је у превентиви то је прање руку и то нарочито у летњем периоду, јер се стомачни вируси и све цревне инфекције могу пренети контактом са оболелом особом, преко хране и воде, неопходно је поштовати строге принципе када је реч и о припреми намирница. Храну би требало обрађивати на температури преко 60 степени и тако припремљена храна не сме да се држи дуже од два сата ван фрижидера, а у фрижидеру на температури од нуле до четири степена, додаје наш саговорник.
Сви стомачни вируси се дијагностикују у Заводу за јавно здравље у Врању, најчешће код деце доминира Рота вирус, док узрочници стомачних вирусних инфекција такође могу бити и норо, адено и астро вируси, што све Завод за јавно здравље дијагностикује.