Отворена изложба „Сећање“

У Галерији Народног музеја претходне вечери отворена је изложба под називом „Сећање“, уметнице Сање Савић Стракe. Посетиоци изложбе имали су прилику да погледају и истоимени филм, за који је ауторка освојила награду.

У Галерији Народног музеја у Врању отворена је изложба фотографија и графика. Сећања и осећања везана за догађаје из детињства и ране младости се мењају, а ауторка, Сања Савић Страка је управо овом изложбом забележила промене у погледима на осећања и сећања.

-Тај опус „Сећање“ настао је давне 2005. године, када сам у башти старе бакине куће угледала свој први бицикл из детињства. Био је одбачен и поломљен, али ми је привукао пажњу због контраста боје, он је био црвени, а око њега је била зелена трава. Зелена млада трава, као нешто ново, рађање и тај црвени зарђали бицикл који ми је пробудио осећај пролазности времена. Тада сам пожелела да забележим догађаје из живота тог, мог старог бицикла. Пожелела сам да га поново провозам и проживимо све оне догађаје из периода одрастања, до данашњих дана, истакла је уметница Сања Савић Страка.

Кустоскиња Галерије Народног музеја у Врању отворила је изложбу и говорила о биографији уметнице.

-Она је завршила Факултет примењених уметности, одсек опрема књиге и анимација. 2009. године добила је специјалну награду за анимирани филм који ћемо вечерас погледати. Већ 2011. године објавила је у 1.800 примерака књигу под називом „Цака против алкохолизма“. Од 2019. године активно се бави излагањем, за собом има седам самосталних и доста групних изложби, речи су кустоскиње Јовановић.

Изложба под називом „Сећање“ биће отворена до краја месеца, а љубитељи уметности у нашем граду моћи ће да је погледају у Галерији Народног музеја.

Please follow and like us:
Друштво Култура