Нови сој короне у Грчкој. Саветује се опрез туристима

Епидемиолог Слађан Станковић

У Грчкој је регистрован нови сој короне, такозвани флирт, те се саветује свим нашим суграђанима који одлазе на летовање да буду обазриви. У Врању је стабилна епидемиолошка ситуација, али се бележи већи број респираторних инфекција. Тренутно се не врше рутинска тестирања, али уз процену лекара могу се урадити тестови и утврдити да ли је у питању ковид инфекција. Како год, углавном је реч о лакшим облицима оболевања од респираторних инфекција. Оне нису уобичајене за ово доба године, те се често доводе у везу управо са ковид инфекцијом.

Повећан број случајева короне бележи се у Србији од почетка марта, али је тај број низак у односу на исти период прошле године. У нашем округу је стабилна епидемиолошка ситуација, али је повећан број респираторних инфекција, и то у доба године када то није уобичајено. Због појаве новог соја короне у Грчкој саветује се додатан опрез приликом путовања.

-У Грчкој се региструје нови сој короне, такозвани флирт, оно што је важно то је да код нас немамо неко уобичајено повећање оболевања од корона вирусне инфекције. У Грчкој због те флуктуације туриста због годишњих одмора значајно се повећао тај број респираторних инфекција. Код нас се региструју, али сада се не врше та рутинска тестирања на ковид инфекцију. Уколико буду процене лекара и нас епидемиолога, ми ћемо вршити тестирање на ковид, па ћемо утврдити да ли међу тим респираторним инфекцијама које нису карактеристичне за овај период, има и случајева ковида, каже епидемиолог др Слађан Станковић.

Свакако би требало испоштовати мере изолације, уколико је ослабљен имунитет оболелог или се ради о старијем лицу.

-Упоређујући овај период и исти период прошле године, нема неких тежих форми болести, нема симптома који забрињавају, али чињеница је да се и у летњим месецима сусрећемо са респираторним инфекцијама, додаје Станковић.

Што се тиче грознице Западног Нила регистрован је такође један случај у Грчкој и један у Србији. У нашем округу на срећу нема оваквих случајева, а у јуну и јулу урађена су два третмана дезинсекције. Овај вирус појавио се и у Италији и Шпанији, те се посебан опрез саветује ако путујете у ове земље. Посебно тешка клиничка слика бележи се код старијих особа.

Please follow and like us:
Здравље