Контејнерска производња винове лозе

Контејнерска производња винове лозе у Доњем Вртогошу

Винова лоза се може размножавати генеративно и вегетативно. Генеративно размножавање винове лозе примењује се само у научне сврхе у циљу добијања нових сорти. За потребе праксе винова лоза се размножава вегетативно јер се овим начином размножавања из пупољка  сорте преносе на потомство. У селу Доњи Вртогош већ пет деценија постоји контејнерска производња винове лозе, која се може вршити током целе године.

Калемљење је радња којом се живи део једног чокота са пупољком спаја са живим делом другог чокота, који већ има или ће имати корен. Овако спојени делови чокота у једно називају се калем. Доњи део калема назива се подлога, а горњи део племка. Наш домаћин Србољуб Тасић из села Дољи Вртогош, надомак Врања нам је појаснио начин на који он врши затворену производњу винове лозе.

-Овим послом не може свако да се бави јер прво мора да има презнање о калемљењу, јер је то посао који изискује стручност у раду. Погодност је у томе што оваква производња може да се ради током целе године, то је контејнерска производња која је мало скупља од класичне, с обзиром на издатке као што су картон и разградива фолија. Предност купцима је да ово могу да саде и у виноградима где има празног места, а није лоше да се посади и испред куће. Има десет сорти од тога 8 сорти стоног грожђа и 2 сорте винског грожђа, објашњава наш саговорник.

Након педесет година рада и искуства када је у питању контејнерска производња винове лозе, Тасић каже да је то мукотрпан посао јер се производи читаве године и самим тим у сваком годишњем добу изискује одржавање.

-Оваква мала садница с јесени мора да се обложи и то десетак сантиметра око калема, како у току зиме не би измрзла. Тај принцип заштите је довољно урадити једну до две године заредом док стабло ојача. Постоје и сорте које су нежне и које нису тако отпорне на хладноћу, као што су Кардинал и Краљица, а остале сорте презиме без обзира на јачину мраза, истиче Тасић.

Домаћин Србољуб Тасић додаје да је ова година била погодна за виноградаре у нашим крајевима, мраза није било, виногради су били извандредни до тренутка када је невреме у виду града захватило све крајеве наше земље. Оно што је позитивно за виноградаре на југу земље, је то да нису имали већу штету у односу на сам север земље.

Please follow and like us:
Пољопривреда