Изложба говеда сименталске расе на европском нивоу

Ветеринарска станица Бујановац оправдала је поверење које ужива међу корисницима и високу репутацију коју ужива у Србији организацијом четврте изложбе говеда сименталске расе у Левосоју. У веома јакој конкуренцији, стручни жири је изабрао победничка грла између 84 говеда, подељена у три категорије.

Четврта по реду изложба говеда сименталске расе организована је на изузетно високом нивоу, слажу се учесници, публика и стручни жири.

Смотра одржана на стадиону у Левосоју нимало не заостаје за сличним манифестацијама у региону, али и у Европи, наводе људи из струке.

Члан жирија, проф. др Цвијан Мекић са Ветеринарског факултета у Земуну изузетно је задовољан изложбом.

– Заиста феноменална изложба. Имамо три категорије: јуница, првотелки и крава.

Имали смо изузетно велики број грла у свим категоријама и жири је имао тежак задатак.

Сва грла су кондиционо добро припремљена, што значи да их наши домаћини гаје одлично – каже Мекић.

Апсолутна победница изложбе је крава стара пет година, власника Аднана Сулејмана из села Несалце. 

– Имам укупно 13 грла, четири краве и девет телади. Првотелке ми дају преко 20 литара млека дневно, а краве и више од 30. Уз улагања доста труда, од узгоја говеда може да се живи – поручује Сулејман.

Овом изложбом, Ветеринарска станица Бујановац је радно обележила вредан јубилеј – 72 године успешног и плодног рада.

– Имамо велику обавезу да задржимо сточни фонд заједно са овим фармерима који су дошли да покажу своја најбоља грла и да покушамо да статус сељака и села у општинама Бујановац и Прешево одржимо значајним за исхрану људи овог региона.

Ми дневно производимо око 80 тона млека, од чега 20 иде у откуп, а 60 за прераду и сопствене потребе.

Покушавамо да скренемо пажњу на то да је сточарство веома битна грана пољопривреде, од чега овде у овом крају живи 60 одсто становништва и то је за њих питање опстанка – каже директор ВСБ Миодраг Милковић.

У категорији приплодних крава, награду је освојило грло власника Раифа Бекташија из Великог Трновца, у категорији јуница победу је однела крава Миодрага Митића из Раковца, док је у категорији првотелки награђена крава Гордане Јаћимовић из Горњег Вртогоша.

Победничка грла у свим категоријама су као награду добиле златно звоно и новчану награду од по 100 хиљада динара, док је апсолутна шампионка освојила пехар и 120 хиљада динара.

Please follow and like us:
Друштво Пољопривреда