Добрим успехом до Доситејеве стипендије и стручне праксе у струци

Бранкица Ристић новинар – студент стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије у студију Радио телевизије Врање

Фонд за младе таленте Републике Србије налази се у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација и од 2008. године бави се развојем младих талената и улагањем у изузетност. Сваке године студенти са највишим просеком добијају стипендије које им пружају стручно усавршавање и финансијску подршку. Једна од студенткиња   која је својим високим просеком на факултету остварила право на Доситејеву стипендију а однедавно и на стручно усавршавање у Радио телевизији Врање је Бранкица Ристић из Врања.

Бранкица Ристић је апсолвент на Филозофском факултету у Нишу на смеру комуницирање и односи с јавношћу.Током  досадашњих студија стекла је просек од 9, 4 и управо је тај високи просек довео до овако престижне стипендије у свету академских грађана.

-Фонд за младе таленте сваке године расписује конкурс за Доситејеву стипендију, а ове године је то био број од 1.200 студената завршних година основних академских студија. Ја сам имала ту срећу да сам једна од најбољих из категорије друштвено – хуманистичких наука. Свесна сам да су моје учење и добар просек довели до тога да данас могу себе да финансирам и омогућим себи неке лепе ствари, а да не морам да тражим исто то од родитеља. Дакле, самосталност ми је веома битна и то је нешто чему тежим, истакла је стипендисткиња.

Своју стипендију је ова млада и амбициозна девојка одабрала да искористи, радећи у једној од највећих  медијских кућа на југу Србије , у регионалној Радио телевизији Врање. Носећи са собом знање које је стекла на факултету, самопоуздање и самоувереност и жељу да учи, закуцала је на врата наше куће, без имало искуства у раду. Са задовољством смо јој пружили шансу и прилику да се докаже. Сада , након неколико недеља рада у Радио телевизији Врање, Бранкица сумира утиске. 

-Добила сам прилику да будем део колектива, моје искуство је и те како позитивно, научила сам доста тога и оно пто је најбитније јесте да је неко препознао мој труд и рад. Имам прилику да све оно што сам научила у теорији, сада могу да применим и у пракси. Новинарство је само онда када може да се употреби, односно само практично, наглашава Бранкица Ристић новинар – студент.

Као стипендисткиња Фонда за младе таленте Републике Србије, Бранкица Ристић ће бити на стручном усавршавању у Радио телевизији Врање на позицији новинар – водитељ у трајању од 3 месеца. По завршетку преосталих испита остаје њој на вољи да одабере медијску кућу где ће још једном захваљујући свој успеху започети радни стаж као приправница. О томе како усклађује приватни живот и велике обавезе око учења али и рада у нашој медијској кућа, Бранкица одговара: 

-Оно што је битно јесте сама организација, а поред организације је битно и знати и имати циљ, односно уколико знате чему тежите онда ништа није тешко. Никада нисам имала проблем да ускладим свој приватни живот са обавезама око факултета и сматрам да само успешна особа може бити срећна особа, додаје Ристићева.

Фонд за младе таленте представља стуб развоја Србије као места настанка и развоја талената, размене знања и идеја, места умрежавања и заједништва. Мисија је улагање у младе и њихово усавршавање знања и вештина, како би они сутра допринели развоју своје заједнице и друштва. Бранкица Ристић је пример младе особа која је својим залагањем на факултету добила велике шансе. На њој је да их искористи и самим тим буде пример будућим студентима како да својим радом остваре своје снове.

Please follow and like us:
Друштво Образовање