Вучић: Српски народ увек био уз јеврејски када је најтеже, огроман простор за сарадњу

Херцог и Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Палати Србија разговарао са председником Израела, Исаком Херцогом о томе да се што пре потпише Споразум о слободној трговини.

Председник Александар Вучић изјавио је да је српски народ увек био уз јеврејски, током најтежих година, али и ових сада.

-Ми смо данас разговарали о свим важним питањима о међусобној сарадњи наше две земље и оно што смо договорили, а видећете касније и после нашег великог и важног састанка везаног за иновације, технологију, вештачку интелигенцију, ИКТ сектор, потписивање више споразума. За нас је од изузетног значаја да у најкраћем могућем року урадимо Споразум о слободној трговини са државом Израел, рекао је Вучић у обраћању.

Вучић каже да је уверен да ће то бити на обострану корист, као и да тај посао можемо да обавимо много брже него што би то уобичајене процедуре налагале.

Он је оценио да две земље имају огроман простор за сарадњу у различитим областима и посебно издвојио у умрежавању иновационих екосистема и научно-технолошкој сарадњи.

-Затим у пољопривредној сарадњи, дакле прехрамбеном сектору, и ту се већ виде помаци у 2024. години, у повећању пласмана наших производа на израелском тржишту и обрнуто, у даљем привлачењу израелских инвестиција у различите секторе, не само у ‘real estate’, где су они веома успешни, веома присутни, рекао је Вучић наводећи да су разгoвaрали и о саjбер безбедности.     

Он је додао да је за Србију важна и сарадња у туризму.

-Само у првих седам месеци ове године имамо скок, упркос не лакој ситуацији у Израелу, имамо скок броја израелских туриста од више од 20 одсто у односу на првих седам месеци у прошлој години, а имамо и скок броја ноћења, рекао је Вучић.

Председник Вучић је истакао да је поносан што у Београду и у Србији нема никаквих излива антисемитизма и што се јеврејска заједница осећа добро и сигурно, као и сви гости спортисти и културни радници.

Председник је истакао да му је посебна част што је могао да угости Херцога у Београду.

-Србија и Израел имају добре односе и трудимо се да те односе унапређујемо. Какве односе са неким имате увек се види у тешким, а не лаким тренуцима. Српски народ је увек био уз јеврејски народ, током најтежих година, како током Другог светског рата, тако и пре Другог светског рата, али и ових сада, када чини ми се, то није ни мало једноставно, рекао је Вучић.

Вучић је навео да је захвалио председнику Израела на подршци коју је Србија добила за Експо и оценио је да ће ту бити простора за сарадњу.

Please follow and like us:
Друштво