Почела сезона припреме зимнице

Септембар је у знаку поласка деце у школу али и почетка прављења зимнице. Као и сваке године, води се полемика међу грађанима да ли је исплатљивије купити или припремати је. Пијаце и пиљаре су добро снабдевене, а какве су цене паприке и осталог поврћа и воћа које је потребно за припрему разних ђаконија у тегли, проверавала је наша екипа.

Тезге на зеленој пијаци код Бујковског моста црвене се од количине паприке које су продавци донели и изложили. Они кажу да цену диктира квалитет и да се добра паприка плаћа и до 170 динара за килограм. Осим паприке, која се највише тражи због припреме ајвара, ту је и остало поврће за којим потражња не мањка.

– Сад је актуелна зимница, паприка, купус, парадајз, плави парадајз. Па цена зависи од квалитета, имате и за 100 и за 120 динара па до 170 динара, зависи која је паприка. Везанка је скупља од осталих, поручује Милијана Златановић.

Иако је радни дан, гужве на пијаци има. Продавци истичу да је потражња солидна јер се све већи број грађана одлучује да зимницу купи него да је припрема код куће. Викендом је гужва већа, а продавце смо упитали и која количина паприке се купује.

– Од 50 до 100 килограма. Потражња је солидна, добра. Викендом се највише тражи јер тада младе домаћице не раде и онда спремају ајвар, додаје Данијел Стојменовић.

 – Па узимају по 20, 30 килограма, зависи ко како има услова да спрема. Ове године немамо толико добар квалитет, нико од нас, јер је година била јако топла и сушна. Температуре су биле много јаке и квалитет је свуда подбацио, тако је то то, ове године нема боље, истиче Раде Мишић.

Шљива за џем је на измаку па је има на понекој тезги, док се краставчићи, карфиол и купус тек очекују јер се они касније припремају за зимницу. Тренутно паприке има највише и она се највише и купује, а поред ње велика је потражња за парадајзом, плавим парадајзом  и љутом паприком која се најчешће додаје у ајвар.

Цена плавог парадајза је 100 динара за килограм, док је љута паприка скупља и креће се и до 250 динара по килограму.

Please follow and like us:
Друштво