Како ћемо се грејати ове зиме?

Иако је потражња за огревним дрветом све мања, Врањанци ће се и током наредне грејне сезоне у највећем броју грејати на дрва. Рачуница каже да је овакав вид грејања и даље најповољнији.

Према подацима из Шумског газдинства Врање, потражња за огревним дрветом последњих година пада.

Након скока цена пре две године услед енергетске кризе изазване ратом у Украјини, цена огревног дрвета се усталила на износ од 50 до 60 евра по метру.

Зависно од површине која се греје, за сезону је потребно 6 до 12 просторних метара дрвета, што даје износ од 300 до 700 евра.

Како се грејна сезона растегне на целих шест месеци, рачуница каже да је педесетак евра месечно најнижа цена грејања за наредну сезону.

Врањанци, што због штедљивости, што због традиције и навике, и даље предност дају овом енергенту.

Најбоље финасијски пролазе они који имају сопствену шуму и тиме максимално „скрешу трошкове“.

Електричну енергију за грејање троше махом они који немају других могућности, а грађани ишчекују и гас као потенцијално најповољнији енергент.

Цена пелета је додатно снижена пред грејну сезону, тако да се овај енергент приближио цени огревног дрвета, а његова предност је што не захтева труд око припреме и складиштења као код дрва.

За тону пелета, ове сезоне потребно је издвојити око 230 евра, а просечна потрошња током сезоне је око две тоне.

Прецизних података о потрошњи овог енергента нема, а неке процене кажу да потражња за пелетом стагнира.

Последње поскупљење електричне енргије је било на почетку прошле грејне сезоне, тако да ће цена грејања на струју бити и ове године иста.

Да би овај вид грејања био економичан, препоручује се коришћење јефтиније тарифе током ноћи.

Ако користите ТА пећ која само акумулира електричну енергију током ноћи, најминималнији месечни трошак је седамдесетак евра месечно.

Мало већи месечни је рачун за грејање путем такозваних топлотних пумпи, што је све популарнији начин загревања просторија, мада му је мана што захтева већа почетна улагања.

Они који имају могућности за већа улагања могу да уградњом соларних панела постану и произвађачи електричне нергије.

Њихова искуства говоре да се инвестиција исплати већ за 6 до 7 година, па се може рећи и да је ово, на дуже стазе, можда и најповољнији начин смањења рачуна за струју и током грејне сезоне, а и ван ње.

Please follow and like us:
Друштво