Епидемиолог: Током лета пажљиво са храном

Др Слађан Станковић, епидемиолог

Током лета готово да се  свакодневно срећемо са стомачним инфекцијама које су изазване бактеријама које смо унели у организам путем прљавих руку или храном која је контаминирана разним бактеријама услед неадекватне термичке обраде. Епидемиолози упозоравају да су болести прљавих руку честе и нимало безазлене и подсећају да је неопходно водити рачуна о свом здрављу, како не би долазило до нежељених последица.   

Током лета доминирају стомачне вирусне инфекције, али на сву срећу, њихова клиничка слика је лакша и трају два до три дана. Ради се углавном о нора, астра и адено вирусима који могу да се докажу лабораторијски у ЗЗЈЗ у Врању. Како спречити појаву стомачних вируса?

– Прво морамо да кренемо од нечег што је најјефтинија и најбоља превентива а то је прање руку, то важи и за људе који раде са  храном јер се вируси и бактерије преносе директним контактом са храном а индиректно преко радних површина и предмета. Вируси и бактерије могу да се пренесу и водом  али ређе, каже епидемиолог др Слађан Станковић из ЗЗЈЗ Врање.

Лична хигијена, прање руку пре припреме хране, дезинфекција угоститељских објеката је веома важна, у то спада дезинфекција радне површине, подова, прибора за рад и посуђа што се односи и на индивидуална домаћинства.

– Храна је најбоља подлога органског порекла уз температуре које су високе ових месеци и уз влажност ваздуха представља идеалну подлогу за развој бактерија. Зато морамо поштовати основне принципе чувања и спремања хране. Термичка обрада меса, млека треба бити на температури изнад 70 степени Целзијусових а храна не сме бити ван фрижидера дуже од 4 сата, наглашава др Станковић.

Приликом куповине намирница потребно је да увек погледамо декларацију и проверимо датум производње односно рок употребе, упозорава епидемиолог.

Please follow and like us:
Здравље