Пубертет – један од изазова родитељства

Ивана Генов

Од рођења до одрастања дете пролази кроз различите фазе развоја од којих посебан изазов родитељима представља пубертет или период ране адолесценције. Овај развојни период одликују велике индивидуалне разлике у физичком развоју јер он не почиње код свих истовремено па су дечаци који су раније сазрели често популарнији у друштву својих вршњака, а самим тим имају више самопоуздања, а девојчице које су раније сазреле често су стидљивије од својих вршњакиња и повлаче се у себе. Колики је изазов за родитеље суочити се са пубертетом детета, како се манифестује и како се поставити према детету које је у овој фази одрастања?

Пубертет код девојчица почиње између осме и тринаесте, а код дечака између девете и четрнаесте године живота. Поред физичког одрастања, деца сазревају и психички па су промене расположења честе. Деца у пубертету су склона депресивном расположењу јер нису задовољна својим физичким изгледом. Пореде себе са лицима која виде на телевизији или друштвеним мрежама па често долази до незадовољства.

– Савет родитељима је да имају пуно стрпљења и разумевања за своје дете и да шаљу јасну поруку да су сваки дан ту за своје дете. Уколико дете тог дана неће да подели са њима неке своје ситуације или дешавања из свакодневног живота, уважите то. Родитељ је ту и сутра за своје дете и треба да схвати да дете тог дана жели да затвори врата и да буде са другарима јер су тада вршњачки односи јако бити и деца су сконцентрисанија на вршњачке односе него на односе са родитељима. Битно је да деца имају ту родитељску базу и да знају да су родитељи увек ту за њих, додаје педагошкиња.

Услед генетике и исхране може доћи до преурањеног пубертета, који се лечи кроз одређене терапије, па је због тога битно да родитељи прате своје дете и да на време реагују уколико примете неке симптоме.

– Када је реч о преурањеном пубертету то је пубертет који се дешава пре осме године живота. Он је специфичан по развој детета, девојчице су крупније и напредније и често се дешава да управо гојазне девојчице улазе раније у пубертет, док код гојазних дечака пубертет касни па они касније улазе. Уколико родитељи примете равој секундарних полних карактеристика, потребно је да дете одведу код лекара педијатра да се установи на ком стадијуму пубертета се дете налази, поручује педагошкиња.

Оно што радује јесте да деца стално долазе у педагошко-психолошку службу у школи и траже савете на тему пубертета, развојних промена, физичког изгледа, али и професионалне оријентације. До сада није било случајева сумњи на одређене поремећаје личности, а наша саговорница наводи да ако у породици постоји неко психијатријско обољење то може да се продуби кроз пубертет па је неопходно да родитељи буду  максимално укључени у одрастање своје деце.

Please follow and like us:
Друштво