Учесници Ликовне колоније одушевљени нашим градом 

Учесници Ликовне колоније са замеником градоначелника Миланом Илићем

Међународна ликовна колонија под називом “Врање 2024” је у току. Седам уметника из различитих земаља борави и ствара  у граду чувеног Боре, мерака и севдаха. О њиховим утисцима, раду и залагању говорила је водитељка Ликовне радионице Весна Маринковић Станковић која је свакодневно са учесницима.

Уметници различитих стилских опредељења из Русије, Бугарске, Словеније, Грчке, Румуније и Србије бораве и стварају у нашем граду. Фантастична амосфера влада и могу да кажем да је ова сада једна од најпродуктивнијих и најуспешнијих колонија до сада, од кад их организујемо од 1992. године па све до сад, поручује водитељка Ликовне радионице Весна Маринковић Станковић. 

– Учесници су обишли готово све, музеје, Манастир Прохор Пчињски, били су на отварању изложбе Небојше Николића, али и све време активно стварају и у радионици су. Остају до касних сати ноћу. Они имају задатак да ураде два дела, али кад пребројимо на крају, ја мислим да ће тај број бити далеко премашенији јер су са собом понели и платна и имају специфичне технике. Све време се друже. Језичка баријера не постоји јер сад сви говоре српски. Не знам како су га проговорили, али говоре и све време се друже, поручила је Весна Маринковић Станковић. 

Учесницима колоније се највише допада храна, али и ракија која је наше традиционално пиће. Одушевљени су градом, али и љубазношћу и гостопримством људи. Допада им се и што је ликовна колонија посећена, јер су ту и полазници Ликовне радионице који се припремају за факултете, али и колеге сликари и наши суграђани. 

-Они мало паниче јер им је данас претпоследњи дан, али ја видим да су они скоро све завршили. Интересује ме рад уметнице из Грчке, јер је она кренула да ради портрет Боре Станковића и занима ме тај рад који је у процесу. Али сви они су испунили свој задатак и сад га само надмашују. То што они желе више то је ствар њиховог перфекционизма и тога да они желе да оставе што боља дела, јер та дела остају у легату града и јесу богатство, а сваки уметник се бори да његово дело буде неко завештање и да буде у Музеју, додаје Маринковић Станковић. 

Почетак ликовне колоније везује се за 1974. годину када је она носила назив “Прохор Пчињски”. Колонија је обновљена 1992. године и променила назив у “Врање”, а од 1995. године има међународни карактер. 

Почетком септембра 2024.године, након завршетка колоније, биће отворена изложба радова учесника.

Please follow and like us:
Друштво