Пчињски округ: Више пожара него прошле године

Током летњег периода, број пожара и ванредних ситуација се повећава из разлога што грађани слободно време често проводе у природи. Проблем настаје када након излета и прављења роштиља не угасе ватру на прописан начин, што често може изазвати пожар. Тим поводом разговарали смо са замеником команданта ватрогасно спасилачког батаљона у Врању, Марјаном Ристићем, о саопштењима, апелу и казнама које су прописане законом ради заштите наше животне средине и спречавања даљих ванредних случајева.

– Министарство унутрашњих послова сектора за ванредне ситуације апелује на све грађанине да не пале суву траву и ниско растиње на отвореном простору, јер самим тим могу да угрозе свој и туђи живот, као и њихова материјална добра – нагласио је Ристић.

Након напорне радне недеље, Врањанци углавном викенд проводе на отвореном у природи, правећи роштиљ, што често може да проузрокује пожар, уколико се ватра не угаси на прописан начин.

– На отвореном никако не палити логорску ватру приликом роштиљања или спаљивати биљне остатке. Приликом камповања обавезно место излета полити водом – саветује заменик команданта ватрогасне јединице.

Како би се грађанима подигла свест о значају очувања животне средине и екологије, изречене су казне за свако одступање од правила која су прописана законом.

– Казне за физичка лица су од 10 до 50 хиљада, а за правна лица од 300 хиљада до милион динара – истакао је Ристић.

Министарство унутрашњих послова заједно са другим структурама МУП-а редовно врши контролу терена ради лакшег процесуирања и идентификовања лица која пале ватру на отвореном простору.

Подсећамо да уколико грађани примете место на коме може избити пожар, одмах позову Ватрогасну службу у Врању на број 190 и тако спрече даље материјалне штете, али и заштите животе осталих.

Please follow and like us:
Друштво