ШАФ пренео „вирус“ анимације деци у Чачку

Сета Величковић Цветковић и Нела Ћурчија у Чачку

Водитељке Школе анимираног филма из Врања Нела Ћурчија и Сета Величковић Цветковић, биле су гошће Међународне дечје ликовне колоније у Чачку. Тамошњим полазницима су пренеле основна знања из уметности анимације, а резултат ове посете је анимирани филм „Шафолеон“.

Поред тога што већ 37 година племениту уметност анимације преноси младим талентованим Врањанцима, Школа анимираног филма шири знања и искуства у другим местима Србије и ван ње.

На позив уметнице Иване Кнежевић, водитељке ШАФ-а Нела Ћурчија и Сета Величковић Цветковић су се упутиле у Чачак са задатком да „вирус“ анимације пренесу тамошњој деци и са њима израде филм.

– Ми смо је заразили вирусом анимације, тако да је она пожелела да у Чачку оснује једну школу каква је ШАФ.

Покушавала је већ два пута неуспешно да нас доведе, а ове године је испала трећа срећа, колегиница Сета и ја смо биле и одржале радионицу, тако да се надам да је ово почетак јене дивне сарадње – каже Нела Ћурчија.

Деца из Чачка су јако талентована и са великим ентузијазмом су прихватала нова знања.

– Када имате добар цртеж, онда је све лако, уз помоћ наших сугестија су их померали. Нису то биле неке презахтевне анимације, јер је све морало бити завршено за два – три дана.

Није било напорно, деца су врло брзо капирала све те појмове и схватила шта треба да раде и нама, менторима олакшале процес настанка филма – појашњава Сета Величкови ћ Цветковић.

За само три дана снимљен је и монтиран филм „Шафолеон“, који симболизује повезаност и пријатељство ШАФ-а и чачанске Креативне јазбине која организује Међународну дечју ликовну колонију у том граду, али и пријатељство између Врања и Чачка.

Премијера филма је дочекана са великим узбуђењем и одушевљењем.

– Као и увек када полазници први пут раде анимирани филм, ту су били клици одушевљења. Родитељи су били одушевљени, као и деца, сви су желели да се сликају са нама.

Велики аплауз је добио филм, од деце, родитеља и од њихових суграђана – преноси утиске Нела Ћурчија.

 Школа анимираног филма се овде, наравно, не зауставља. Шафовце очекују наредна гостовања, а током септембра ће бити организован упис нових чланова.

– Добили смо позиве за фестивале у Јагодини и Грузији, где би неко од нас из ШАФ-а требало да буде у жирију.

До краја године, нове радионице нису у плану, али то се никада не зна када су шафовци у питању – каже Сета Величковић Цветковић.

Please follow and like us:
Култура