Трудноћа на тропским температурама: Мање напрезања, више течности

Др Зорица Нешић, специјалисткиња гинекологије

Период врелог таласа који у нашој земљи траје већ пар недеља не прија готово никоме, али у ово време посебно на себе и своје здравље треба да обрати пажњу осетљивија категорија популације. О томе на шта треба да пазе труднице и породиље,   причали смо са докторком Зорицом Нешић из Диспанзера за жене врањског Дома здравља.

Труднице би требало да се придржавају општих савета лекара, који укључују избегавање излагања отвореном сунцу у најтоплијем делу дана.

Како је умерена физичка активност важна у периоду трудноће, будуће маме би требало да практикују лагане шетње у раним јутарњим или вечерњим часовима, саветује др Зорица Нешић, специјалисткиња гинекологије.

Оно на шта би нарочито требало да обрате пажњу на високим температурама је унос довољно течности, претежно воде, у количини од најмање два до два и по литра дневно.

– Труднице које уносе довољно течности имају мање мучнине и горушице, мање главобоља и грчева у ногама.

Дешава се да трудница дође на преглед са боловима у малој карлици, ми је прегледамо  гинеколошки и ултразвучно видимо да је све у реду.

На питање о уношењу течности, она одговара да пије једну до две чаше воде дневно, што значи да болове добија због мањка течности и грчења празне бешике – појашњава др Нешић.

Једно од најчешћих питања у летњем периоду за гинекологе је да ли труднице смеју да иду на море.

Одговор је да могу, уколико је трудноћа без проблема, а њихова физичка активност, као и сунчање би и током летовања требало да буде у границама умереног.

– То је нека нормална физичка активност, може и пливање ако је све у реду.

Саветујем да не претерују са сунчањем, могу да се сунчају и у хладовини, да не сунчају стомак, како не би добили контракције.

Не би требало да изгоре, поготово труднице које имају светлији тен. Саветујем јутарње и поподневно купање, када је сунце нешто слабије – саветује докторка.

Кадав је реч о исхрани, будућим мамама се саветује претежно протеинска исхрана, која укључује месо, јаја и млечне производе, који су важни за правилан развој плода.

Ипак, не би се требало држати увреженог мишљења да трудница треба да једе дупло, јер прекомерна гојазност такође није добра.

–  Треба избегавати тестенине, пецива, пите и сувише слаткиша.

Оне треба да се хране нормално, јер није добро да се трудница превише угоји, идеално би било да током тих девет месеци добије највише 10 до 12 килограма – наводи др Зорица Нешић.

Свакако, исхрана би током периода високих температура требало да садржи и доста свежег воћа и поврћа, што је важно за метаболизам сваке труднице.

Please follow and like us:
Здравље