СКГО: Врање на путу ка зеленијем граду 

Европска недеља мобилности у Врању

Стална конференција градова и општина (СКГО) и Шведска асоцијација локалних власти и региона (САЛАР) пружају подршку Граду Врању у развоју Плана одрживе урбане мобилности, у оквиру пројекта „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“ (2022-2025), који финансира Влада Шведске. Циљ овог плана је унапређење квалитета живота кроз смањење негативних ефеката моторног саобраћаја, побољшање инфраструктуре за пешаке и бициклисте, као и повећање безбедности у саобраћају. Слични планови биће израђени и у Бајиној Башти и Свилајнцу.

Град Врање спровешће online и уживо анкете и омогућити својим грађанима да дају мишљење и предлоге у вези са саобраћајем. Анкетирање ће се обавити од 16. до 22. септембра 2024. године, током Европске недеље мобилности. Прикупљени предлози биће узети у обзир приликом израде стратешког документа који ће помоћи граду да постигне одрживији урбани развој.

Др Слободан Миленковић, градоначелник Врања, истакао је да се Град Врање пријавио за овај пакет подршке, због потребе да се пронађе равнотежа између мобилности у урбаним срединама и квалитета живота грађана.

Град Врање, пре свега, због наслеђене уличне мреже са уским профилима, густе ивичне изградње, високе концентрације административних садржаја у централној градској зони, повећане урбанизације, данас се суочава са саобраћајним гужвама, повећаним бројем возила, недостатком паркинг места и зелених површина, као и све лошијим квалитетом ваздуха, а то итекако утиче на економске, еколошке и здравствене аспекте друштва, као и на безбедност у саобраћају“, изјавио је градоначелник.

План одрживе урбане мобилности је стратешки план који се, у поређењу са традиционалним приступом планирања саобраћаја, више фокусира на кориснике, односно грађане.

Оно што очекујемо од плана одрживе урбане мобилности јесте развој града по мери грађана, безбедан саобраћај, ефикасан, одржив и приступачан свима, смањење негативног утицаја саобраћаја на животну средину, односно емисије ЦО2 и буке узроковане саобраћајем“, додао је др Миленковић.

Пакети подршке које су осмислили СКГО и САЛАР помажу локалним властима у Врању да подигну ниво ефикасности, унапреде капацитете и уведу иновативна и одржива решења у области урбане мобилности. План се очекује до почетка 2025. године, а активности ће бити усклађене са специфичним потребама локалне заједнице, каже се у саопштењу СКГО.

Please follow and like us:
Друштво