Сезона респираторних инфекција

Епидемиолог др Бранислав Стојнев у студију Радио телевизије Врање

Респираторне инфекције представљају масовна обољења с обзиром да је њихов доминантан пут преноса ваздушно капљичним путем. Капљичним путем преносе се директно а ваздушним индиректно. Респираторне инфекције осим здравственог представљају економски и биолошки, зато је имунизација веома важна.

Респираторне инфекције се веома лако преносе и имају брзу трансмисију. Постоји много респираторних инфекција међу којима је и грип.

– Грип је једна акутна респираторна инфекција горњих дисајних путева која се карактерише катаралним запаљењем слузокоже дисајних путева и интоксикацијом организма. Постоје 3 типа вируса грипа: тип А који је патоген за људе али и животиње које су такође извор заразе, тип Б који је патоген само за људе и тип Ц који се ретко јавља јер је антигенски стабилнији а који је патоген за људе и животиње. Површински гликопротеини на омотачу вируса грипа су склони антигенским варијабилностима па доводе до антигенских померања и промена што за последицу има појаву мутација а понекад и пандемије, каже др Бранислав Стојнев специјалиста епидемиологије.

Ускоро нам се приближава сезонски грип а имунизација, поготово хроничних болесника и старијих особа је веома важна.

– Сезонски састав вакцина одређује светска здравствена организација на основу праћења циркулишућих сојева у фебруару месецу за земље северне хемисфере а у септембру за земље јужне хемисфере. Вакцинација против грипа обично се спроводи у октобру месецу, прате се инструкције и стручна методолошка упутства ЗЗЈЗ Републике Србије. Вакцина може да се да и бебама са навршених 6 месеци, такође и трудницама, особама старијим од 65 година хроничним болесницима са кардиоваскуларним проблемима, асматичарима, особама са малигним обољењима, особама које су на хемиотерапији, са неуролошким проблемима и особама у геронтолошким центрима као и деци и радно способном становништву, речи су епидемиологда Завода за јавно здравље у Врању.

И ове године ЗЗЈЗ добиће довољан број тровалентних и четворовалентних вакцина против сезонског грипа, подсећа наш саговорник.

Please follow and like us:
Здравље