Поповић: Ускоро почиње реконструкција Дечјег одељења

Др Никола Поповић

Др Никола Поповић већник задужен за ресор здравство, дечија и борачка заштита и инвалидска питања и јавно здравље гостујући у емисији ‘’Дан пред нама’’ говорио је о реконструкцији Дечјег одељења врањске Болнице која би требало ускоро да почне.

Након завршетка реконструкције гинеколошко – акушерског одељења, ускоро ће почети реконструкција Дечијег одељења врањске Болнице , што ће бити од великог значаја , како за пацијенте , тако и за медицинско особље, каже др Никола Поповић.

– Привремено смо пребацили други спрат Дечијег одељења на четврти спрат у новом делу где се налази Интерно одељење, болничка лабораторија и рендген служба, тако да су сада услови много бољи за смештај наших малих пацијената. Када ће бити почетак реконструкције не знамо тачно, али се надам да ћемо почети ускоро, наглашава др Поповић специјалиста педијатрије.

Ово доба године карактеришу разне инфекције од цревних до респираторних али оно што погађа наше најмлађе суграђане јесу вирусне инфекције.

– Тренутно на одељењу имамо 20 пацијената углавном су то деца са гастро- интестиналном симптоматологијом, углавном су то повраћање и проливи, имамо и децу са повишеном температуром, као и децу са другом патологијом која није везана за ово доба године, као и децу са неуролошким и кардиолошким проблемима. У последње време највећи број деце се јавља са гастроинтестиналном патологијом јер је сезона тог вируса типа рота вирус, норо, астра, и адено тако да је то уобичајено за ово доба године ,закључује доктор Поповић.

Да би се подигао имунитет код детета неопходна је адекватна исхрана, саветује наш саговорник

– Потребно је прати руке пре и после јела, исхрана треба да буде природна, да се не једе брза храна избегавају газирани напици, слатки и слани производи. Треба појачати унос свежег воћа и поврћа са нашег поднебља, и да се у исхрани користи домаћа храна и кувана јела која морају бити адекватно термички обрађена, објашњава доктор Поповић.

Очување здравља деце од велике је важности , а превенетива је нешто што би требало да буде приоритет, саветује наш саговорник.

Please follow and like us:
Друштво Здравље