Од вечерас серијал о Монтесори методи рада у настави

Део ТВ шпице

“Sorry, lakše je uz Montesori’’, назив је новог серијала који почиње да се реализује на каналу Радио телевизије Врање у оквиру пројекта “Снажна деца, снажан град ‘’. Планирано је 12 тема о Монтесори методи наставног рада, а пројекат се реализује уз финансијску подршку Града Врања.

Креће са емитовањем још један серијал у оквиру пројекта “Снажна деца, снажан град“. Реч је о емисији “Sorry, lakše je uz Montesori’’ која ће се снимати на терену и биће колажног типа. Ове године хтели смо да општи телевизијски пројекат посветимо управо деци и младима, тако да су у складу са тим планирани и медијски садржаји.

-У оквиру општег пројекта “Снажна деца, снажан град“ који је усмерен на децу и младе, једна од пет програмских целина посвећена је Монтесори методи у образовању. Сама идеја родила се са отварањем првог Монтесори кабинета на југу земље пре две године, и то управо у Врању, на Педагошком факултету. Као неко ко је био у настави, а пре тога и изучавао наставне методе, овај метод рада ми је увек био интересантан за анализу, зато што су мишљења о њему врло опречна међу просветним радницима, од потпуног прихватања, до потпуне негације. Покушаћу да са стручњацима приближим рад у Монтесори кабинету нашим гледаоцима, деци и родитељима, с обзиром да се ова метода годинама примењује у свету, а њен императив је самосталност деце, самосвет и унутрашња мотивација. Наставна средства, тачније Монтесори материјал, који се у кабинету може наћи погодан је и за децу са инвалидитетом, тако да ћемо забележити и како они уче, како уче предшколци, како школарци, шта о томе мисле студенти, а шта професори методика, каже Марија Станковић, уредник пројекта.

Емисија ће приказивати практичне примере примене Монтесори методе у образовању деце кроз посету Монтесори кабинету и разговорима са едукаторима. Сегменти ће  укључивати савете и технике за примену Монтесори принципа у кућном окружењу, као и демонстрације активности и материјала који се користе у Монтесори образовном процесу. Главни сарадници су деца, млади и просветни радници и њихова запажања о оваквом начину образовања.

-Циљ целокупног пројекта Снажна деца, снажан град, а самим тим и ове програмске целине је производња висококвалитетног, релевантног и инспиративног медијског садржаја који информише, едукује и оснажује породице и младе у нашој заједници. Серијал о Монтесори методи почиње вечерас у 20 сати и емитоваће се сваког уторка у 21 сат, а реприза ће бити средом у 17:00 сати. Укупно је планирано 12 емисија, и исто толико информативних садржаја. Наш примарни циљ је да информишемо, а родитељи и деца сами бирају шта је за њих најбоље, додаје Марија.

Пројекат се реализује уз финансијску подршку Града Врања.

Please follow and like us:
Друштво