Огревног дрвета има довољно за предстојећу сезону

Никола Новковић, директор Шумског газдинства Врање

Огревног дрвета има довољно и Шумско газдинство Врање је у могућности да свима испоручи одговорајуће количине, рекао је гостујући у нашем програму директор Никола Новковић. Постоји и могућност куповине на рате, додао је он.

Шумско газдинство Врање, иначе друго по површини којим газдује у Србији, бележи најмању потражњу за огревним дрветом последњих година, а већу за техничким дрветом, истиче директор Шумског газдинства Врање Никола Новковић.

Куповина огревног дрвета за физичка лица је тренутно ограничена на максимално 6 кубних метара, што износи негде око 8 просторних метара.

– Ми смо недавно добили смернице за израду годишњег плана за наредну годину.

По новој комерцијалној политици која ће важити од 1. јануара наредне године, то ограничење ће бити померено, тако да ће физичка лица моћи да купе огревно дрво у количини до 15 кубика и техничко дрво у количини до 10 кубика – наводи директор Шумског газдинства.

Купци могу да бирају једну од три варијанте куповине огревног дрвета, додаје наш саговорник.

Прва је куповина са стоваришта у насељу Рашка, а цена у коју је укључен превоз износи 7.053 динара по кубном метру.

Могу да купе дрво и са привремених стоваришта на шумско – камионском путу, при чему је цена 5.269 динара, а постоји и могућност куповине „на пању“, односно директно на месту сече, где је и најнижа цена – 3.847 динара по кубном метру, наводи Новковић.

Он додаје да је у последња два случаја, купац треба да сам организује превоз и иситиче да у једном метру кубном има за трећину више дрвета него у просторном метру.

– Што се тиче плаћања, постоји могућност авансног плаћања, наравно.

Дајемо и могућност плаћања на три и шест месечних рата, с тим што је, зависно од броја рата, у том случају цена и нешто виша, за неких 300 до 400 динара – прецизира директор.

Овог лета, и поред дугог периода веома високих температура, на територији које покрива Шумско газдинство Врање, шумских пожара је било нешто мање него претходних година.

Ватром су захваћене три локације, на око 80 хектара површине, и то углавном у појасу према административној линији са Косовом и Метохијом.

Узроци свих шумских пожара су, готово искључиво, људски немар и неопрезност, најчешће паљење стрних усева.

Please follow and like us:
Друштво