За добар ајвар кључна добра паприка

Краљ зимнице, оно чиме се поноси Србија, али и свака домаћица у нашој земљи, свакако је ајвар. За неке је салата, за неке додатак јелима, намаз за хлеб, а припрема самог ајвара је ритуал сваког домаћинства у коме учествују и млађи и старији. Рецепата је пуно, а ево шта кажу домаћице Врања.

 Сваки септембар асоцира на прављење зимнице, а најбитнији део зимнице је свакако ајвар. За припрему овог специјалитета од паприке, рецепата је пуно, а домаћице кажу да је тајна у томе да правих  и тачних мера нема. Иако се сваке године води дилема око тога да ли се припрема ајвара исплати или је лакше купити, домаћице не одустају од припреме који је једним део и ритуал сваке породице. Тезге на пијацама се црвене од паприке, а продавци кажу да је ове године квалитет паприке мало слабији због временских услова. Ми смо питали домаћице Врања шта је то битно код припреме овог специјалитета.

– Ја правим кући и имам свој рецепт и користим везанке. Паприка везанка, три килограма љутих и три килограма нељутих и три килограма парадајза. Додајем зејтин, ја мислим да око 2 литра зејтина треба да се сипа и тако полако припремамо. Од те количине испадне око 8 тегли, рекла нам је једна старија домаћица.

– Ми правимо брзи ајвар, не љуштимо паприку, само у рерну запечемо и одмах их мељемо и онда и доста испадне. Око 30 килограма паприка и од тога нам испадне 20 и неколико тегли пошто ми не љуштимо, него само запечемо 20 минута и одмах љуштимо, припремамо супруг и ја  , додаје наша суграђанка.

– Добра паприка је добар ајвар. Ја само паприку стављам, ништа друго нисам додавала. Само паприка јер је то прави ајвар, поручује наша суграђанка.

– Паприка да се испече, ољушти и самеље и да се укува, дода се зејтин, со, мало шећер односно колико треба већ шећер, речи су наше суграђанке.

Осим рецепата, упитали смо наше домаћице и како коментаришу цену паприке која је ове године достигла и 170 динара за килограм за крупну паприку.

– Мислим да је скупа, поготово ова скупа паприка, али ми узимамо средње и оситне.

– Исто је скоро као и прошле године, јер и они се муче и раде као што смо се и ми мучили док смо дошли до пензије.

–  Паприка да буде мало јефтинија, ако може.

Овогодишњи приноси паприке нису најбољи, поручују пољопривредници. Година је била топла и сушна и лоше је утицала на паприку, али и остало воће и поврће. Свакако, паприке има, ајвара ће бити, а они који ове године неће припремати, моћи ће да ајвар и да купе у маркетима.

Please follow and like us:
Друштво